Aquest tarda ha tingut lloc la inauguració del Congrés Educació i Entorn en un acte celebrat a la sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell  i que ha presidit la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, juntament amb l’alcalde de la ciutat, Albert Batalla, el ministre d’Educació i Ensenyament Superior d’Andorra, Èric Jover, i el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro. La sessió inaugural del Congrés ha continuat amb la conferència que ha pronunciat l’escriptor Vicenç Villatoro, sota el títol La literatura i la vida.

Abans d’inaugurar aquest certamen, la consellera Ruiz ha visitat l’Ajuntament de la Seu d’Urgell on ha estat rebuda per l’alcalde urgellenc i pels regidors i regidores del Consistori. La consellera d’Ensenyament ha signat al Llibre d’Honor de la Ciutat en un acte celebrat a la sala de plens.

Activitats i tallers al voltant de l’escriptura
Els 270 participants al Congrés, entre professorat de primària, secundària i universitats, així com formadors, estudiants universitaris, responsables de biblioteques, i representats d’associacions de pares i mares, reflexionaran sobre el paper de l’escriptura com a eina de construcció de coneixement o d’aprenentatge. També es proposaran formes de millorar la competència d’escriptura per tal d’augmentar el rendiment acadèmic dels alumnes. D’altra banda, es vol reconèixer l’escriptura com una eina transversal per a la millora dels rendiment a totes les àrees del coneixement; així com fomentar l’hàbit i el plaer de l’escriptura.

Així doncs, demà divendres i demà passat dissabte, 13 i 14 de maig,  tindrà lloc el gruix de les activitats del Congrés, que s’estructuraran en eixos temàtics, el primer dia dedicat a la relació entre l’escriptura, la creativitat i la comunicació, i l’endemà entre l’escriptura i el coneixement. Durant els dos dies, es presentaran una quarantena d’experiències de centres d’arreu del territori al voltant d’aspectes relacionats amb l’escriptura. També s’exposaran aquelles recerques dutes a terme per investigadors de diferents universitats del país.

La jornada acollirà alhora tres espais de tallers al voltant de les següents temàtiques: la pictoescriptura, els tallers d’escriptura i el llegat del pedagog Freinet de la llibertat com a fonament de la creativitat. Hi haurà durant els dos dies un seguit de conferències: L’escriptor Ramon Solsona durà a terme una ponència sobre El valor de l’escriptura literària a l’ensenyament; el professor de la UPF Daniel Cassany pronunciarà la conferència Escriure avui: processos, gèneres, identitats i poder; i el professor de la Universitat de Ginebra Joaquim Dolz analitzarà la relació entre Escriptura i socialització.

Durant el congrés també es podrà visitar l’espai on hi haurà dues exposicions. La primera d’elles sobre la figura del pedagog francès Célestin Freinet, que va ser precursor de la innovació pedagògica. L’altra serà al voltant del paper de la llengua com a model d’èxit de l’escola catalana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada