La 19a Mostra de Lleida es va inaugurar el passat divendres dia 12 d’abril al ja tradicional escenari de la Llotja amb l’estrena mundial del film argentí Por un tiempo de Gustavo Garzón. Aquest reputat actor ha fet el salt a la direcció en aquest primera pel·lícula intimista i intergeneracional focalitzada en la relació d’un pare i la seva filla i que està protagonitzada pel famós actor Esteban Lamothe i la directora Ana Katz. La cerimònia inaugural va servir també per atorgar importants premis a diferents personalitats del cinema com el consagrat actor espanyol José Coronado, que va rebre el premi de mans del realitzador català Ventura Pons, i l’actor mexicà més premiat del seu país, Damián Alcázar, distingits ambdós amb sengles Premis d’Honor.

La nit va comptar amb altres moments intensos com els dos guardons “Jordi Dauder a la creativitat en el cinema català” atorgats a l’actor teatral i televisiu Pere Arquillué i a l’històric productor i cineasta Pere Portabella, respectivament. Entre altres homenatjats en la cerimònia de gala que obria el foc a una nova edició de la Mostra de Lleida cal citar el premi Angel Fernández Santos concedit a la periodista de RNE Teresa Montoro i, també, el reconeixement per Montserrat Majenc gràcies a la tasca dels cinc anys de la Acadèmia del Cinema Català.

La 19a edició d’una Mostra de Lleida, que s’esforça a seguir endavant i poder arribar a complir els 20 anys de vida malgrat totes les dificultats i els maldecaps que comporta aquesta crisi, ha pogut comptar amb llargmetratges prou representatius de la diversitat de la producció sud-americana agrupats en una àmplia secció oficial. De la prop d’una dotzena de títols a concurs cal ressenyar apostes tan complertes com la pel·lícula mexicana-uruguaiana-francesa La demora de Rodrigo Plá focalitzada en la relació d’una filla aclaparada per la feina i la vida que no sap que fer amb un pare gran que comença a oblidar les coses. Resulta especialment remarcable la pel·lícula argentina El último Elvis d’Armando Bo que fa un esplèndid retrat d’un cantant sense massa èxit que és pràcticament un doble de la figura mitològica d’Elvis Presley. Tampoc podem passar per alt la torbadora i inquietant cinta brasilera O som ao redor de Kleber Mendoça Filho sobre la vida d’un barri preocupat per la delinqüència que contracta una firma de seguretat per fer la vigilància de la zona.

Malgrat haver de renunciar a la habitual secció de documentals per culpa de les retallades, la Mostra de Lleida ha pogut cobrir aquest espai a través d’algunes sessions especials. Destaca així la projecció del documental de Jorge Meyer Mujer. Nosotras en Colombia consagrat al testimoni de diferents dones com dramaturgues, polítiques o guerrilleres que han tingut un paper rellevant aquests darrers anys en la història de Colòmbia. El documentalista Jorge Meyer, guardonat en la XIV Mostra de Lleida pel seu treball sobre la violència al Perú Lágrimas Wayronco, ha estat a Lleida per presentar el que ha de ser la primera entrega d’un llarg projecte sobre la situació de la dona a escala mundial tot anunciant que ja té un segon capítol enllestit centrat en la situació de la dona al Senegal.

Un altre dels treballs documentals a tenir present en aquesta XIX Mostra ha estat Una mujer sin sombra del debutant Javier Espada en el qual es ret un homenatge a l’actriu en actiu Assumpció Balaguer. Un treball d’entrevistes i de records on Assumpció Balaguer, vídua de Paco Rabal, repassa la seva trajectòria, parla de vells amics com Picasso i Luís Buñuel i també està acompanyada per bones amigues com Ángela Molina o Pilar Bardem. La projecció d’aquest documental presentat en estrena absoluta a Catalunya va arribar precedit del curtmetratge Luisa no está en casa de Celia Rico Clavellino protagonitzat per la mateixa Assumpció Balaguer al costat del recentment desaparegut Fernando Guillén.
Per Joan Millaret Valls / ACPG – Redacció