Arnau Pascual: ‘Hem de fer pedagogia per normalitzar el català a la informàtica’

El jove programador gironí Arnau Pascual acaba d’impulsar Tecnologia en Català, un nova app (programa) per als sistemes operatius Windows 8 i Windows RT que permet accedir, des d’un sol lloc i a través d’una interfície unificada, als principals llocs web i blogs que publiquen noticies i informació d’actualitat sobre el món de les noves tecnologies.

Per què vas decidir impulsar Tecnologia en Català?

En el món de la programació sempre estan sortint coses noves i, per a mi, Windows 8, n’era una. La coincidència ens va dur a en Guillem d’imatica.org i a mi, a poder treballar en aquest projecte. De fet, tot va sorgir en una conversa informal un dia tot sopant, ja que quedem de tant en tant per parlar de temes d’informàtica, tendències del sector tecnològic i temes tècnics.

 

Com funciona la nova app?

L’aplicació és molt senzilla. És un lector de noticies que agafa la informació dels diferents blogs a través del que s’anomena “canal RSS”, i que no és res més que el text i les imatges de cada noticia. Llavors reestructura aquesta informació i la intenta mostrar de la forma més amigable possible. Cada vegada que un bloc recollit en l’aplicació publica un nou article, aquesta informació arriba a l’aplicació i el mostra a la secció corresponent a aquell blog.

 

Com ha estat la col·laboració amb imatica.org?

A través d’ells he tingut coneixement de diversos blogs que jo no seguia. M’han donat fonts d’informació a més d’assessorar-me en el disseny de la interfície gràfica, la manera en com els usuaris han de veure i fer anar l’aplicació.

 

Heu previst incorporar nous sistemes operatius?

Sí, properament sortirà la versió per a Android i s’intentarà incorporar-la a més sistemes.

 

Com heu previst implicar als usuaris en la millora del programa?

A l’aplicació hi ha una secció on informem d’això: qualsevol persona ens pot enviar un correu electrònic donant-nos a conèixer noves fonts d’informació. Imagineu que un usuari de la nostra aplicació és lector d’un blog que nosaltres no tenim classificat. Llavors, ens pot enviar un correu electrònic donant-nos a conèixer aquesta publicació.

 

A partir d’aquí, la gent d’imatica.org també em donaran un cop de mà a filtrar i donar el vist-i-plau a les noves fonts d’informació.

 

Curiosament, has hagut d’escriure la descripció a la botiga de Microsoft en castellà?

És un tema que encara m’estic mirant. En primera instància em van denegar l’acceptació perquè com que el país de publicació era Espanya, i l’idioma en el que estava la descripció no era el castellà. En el moment de pujar una aplicació s’ha d’escollir el país o països on es vol que es publiqui, en aquest cas Espanya. Però al ser el text només en català potser van considerar que l’aplicació no estava localitzada en tots els idiomes que ha de suportar.

 

Com creus que es podria normalitzar el català en el món informàtic?

Poc a poc, fent-nos sentir com a comunitat i no parant d’insistir. Hi ha molts casos d’empreses que no saben que aquí es parla una altra llengua, o no són conscients de la seva importància. Hem de fer pedagogia.

 

Finalment, quins nous projectes informàtics t’agradaria impulsar properament?

Dels que es puguin explicar (perquè n’hi ha que són confidencials), res en vista de forma immediata. El món de la informàtica evoluciona molt ràpidament, en aquest sentit t’has de deixar anar i que et porti la corrent, i quan veus una nova tecnologia o sistema operatiu interessant, t’hi atures i hi fas proves. Potser el proper serà una idea, o simplement sorgirà de jugar amb una nova tecnologia…

Per Ramon Texidó | ACPG / thesecretlarevista.com

TOTES LES NOTÍCIES