Per a acabar el primer mes -juliol- del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) hi ha programats els concerts dels grups de BarrocoTout, Jota Martínez Ensemble, Música Trobada i Fortepiano Ègara Trio.
BarrocoTout
Aquest divendres a Campdevànol (Sant Cristòfol Vell), dissabte a Ger (Església de Santa Coloma) i diumenge a Avià (Sala Ateneu), BarrocoTout interpretarà “Concert reial a Brussel·les. Els músics de Carles Alexandre de Lorena“.
Després del govern de l’arxiduquessa Maria Elisabet d’Àustria, que tenia preferència per l’antic estil barroc francès, Carles Alexandre de Lorena, que va governar els Països Baixos austríacs des de 1741 fins a 1780, va impulsar l’aparició de nous compositors innovadors i amb molt de talent. Entre ells destaquen Henri Jacques de Croes i Pieter van Maldere, que van ser mestre i deixeble respectivament.
De Croes, que havia passat els inicis de la seva carrera a Frankfurt a la moderna orquestra de Thurn und Taxis, va rebre influències de l’escola de Mannheim i del nou gust galant que s’estenia per Europa. Durant la segona meitat del segle XVIII, però, no només van canviar els gustos musicals sinó que també es van produir transformacions en l’ordre social. En aquest context, de Croes va voler canviar i professionalitzar l’orquestra: aconseguir drets per als músics, establir assajos regulars i fer audicions per tal d’escollir els millors intèrprets. Va ser així que va descobrir Pieter van Maldere, a qui va formar com a violinista i compositor. El gran talent de Maldere el va conduir de molt jove a l’orquestra de la cort de Carles Alexandre de Lorena i a rebre nombroses invitacions per a viatjar per Europa, en particular a París, on va participar als Concerts spirituels.
Jota Martínez Ensemble
Jota Martínez Ensemble actuarà aquest proper divendres a Berga (Claustre de Sant Fran cesc) i el dissabte a Encamp, al Llac d’Engolasters. El concert d’Andorra és l’únic gratuït amb entrada lliure. El grup interpretarà Eros & Terpsícore. Danses medievals per a la seducció.
Grup Música Trobada
També aquest cap de setmana, es podrà gaudir Anònimes. Músiques sense noms a la València barroca del grup Música Trobada dissabte a Tremp (Espai Cultural La Lira) i diumenge a la Seu d’Urgell (Seminari). El Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans defineix anònim/a com “que no té nom d’autor”. Música Trobada pren aquesta definició com a títol d’un repertori sense autories, ni grans noms, ni dates, ni llocs de naixement i mort.
Malgrat això, en la recerca de músiques anònimes que han realitzat en els arxius de la Seu de València i del Col·legi del Corpus Christi, hi han trobat autèntiques joies que abracen estils ben diferents: música religiosa, com és el cas de la Salve; instrumental, com ara les tocates per a ministrers; de caire tradicional, així com algunes danses pròpies del País Valencià del segle XVIII, i fins i tot peces per a comèdies i obres teatrals, com Afectos de odio y amor per a un text de Calderón de la Barca. Anònimes ofereix, amb aquest fil conductor, un recorregut per la València setcentista amb músiques inèdites d’autors —o autores, per què no?— dels dos arxius musicals més importants de la ciutat.
Fortepiano Egara Trio
Per últim, Fortepiano Ègara Trio estarà dissabte a Paüls (La Torre de Capdella) i diumenge Tavascan (Lladorre) interpretant Classicisme vienès. Haydn i Mozart. Els compositors austríacs del segle XVIII Wolfgang Amadeus Mozart i Joseph Haydn van mantenir una bona amistat. L’estima que es tenien i l’admiració mútua per les seves obres s’evidencia en algunes cròniques i en correspondència de l’època.
Molt probablement, es van conèixer després que Mozart es traslladés a Viena el 1781. Haydn residia, llavors, durant la major part del temps, al palau d’Eszterháza, a Hongria, sota l’empara del seu mecenes, el príncep Nikolaus Esterházy. Durant els mesos d’hivern, però, el príncep se solia traslladar en un antic palau de la seva família situat a tot just a 40 km de Viena i el compositor l’acompanyava.
En una ocasió Haydn va escriure: “si pogués ressaltar l’obra de Mozart a l’ànima de cada un dels amics de la música amb la mateixa comprensió musical i sentiment profund com l’entenc i la sento jo, les nacions competirien entre elles per a conquerir tal joia”. Mozart, per la seva banda, va dedicar sis quartets de corda publicats el 1785 “al meu estimat amic Haydn”, coneguts com els Quartets Haydn. Fortepiano Ègara Trio vol retre homenatge amb aquest programa a aquests dos grans compositors del classicisme vienès, que van compartir una amistat admirable.
Concerts del FeMAP i activitats complementàries
BarrocoTout
26/07 · Campdevànol · Sant Cristòfol Vell (església del cementiri) · 19.30h
Visita guiada: Torre Mossèn Tor
Jota Martínez Ensemble
26/07 · Berga · Claustre de Sant Francesc · 21.00h
Visita guiada: Exposició permanent de la Patum
Música Trobada
27/07 · Tremp · Espai Cultural La Lira · 12.30h
Concert amb Gust: Degustació de productes km. 0
BarrocoTout
27/07 · Ger · Església de Santa Coloma · 19.00h
Visita guiada: Formatgeria El Molí de Ger
Jota Martínez Ensemble
27/07 · Engolasters (Encamp) · Llac d’Engolasters · 20.00h
Visita guiada: Camí hidroelèctric d’Engolasters
Fortepiano Ègara Trio
27/07 · Paüls (La Torre de Capdella) · Església de Sant Iscle · 19.00h
Passejada guiada: De Paüls a l’ermita de Santa Llúcia
Música Trobada
28/07 · La Seu d’Urgell · Seminari · 12.30h
Concert amb Gust: Degustació de productes km. 0
BarrocoTout
28/07 · Avià · Sala Ateneu · 19.00h
Fortepiano Ègara Trio
28/07 · Tavascan (Lladorre) · Església de Sant Bartomeu · 19.30h
Visita guiada: El poble de Tavascan