Si llegeixes els ingredients amb què han estat formulats els teus cosmètics veuràs que apareixen algunes vitamines. Incloses en la formulació dels cosmètics són molt útils, però si les inclous en la teva alimentació, els beneficis seran superiors. Et descobrim les vitamines per a la pell que t’ajudaran a estar més guapa i a sentir-te més sana.

Per ajudar-nos amb aquesta tasca de desvetllar les millors vitamines per a la pell, hem demanat ajuda a la Dra. Paula Rosso, del Centre Mèdic Lajo Plaza, i ens ha respost en forma d’abecedari beauty de les vitamines. Les lletres que no han de faltar en la teva alimentació per mantenir la salut i la bellesa de cap a peus.

Vitamina A: la defensa enfront del sol
Prevé el dany cel·lular i l’envelliment prematur de la pell perquè protegeix contra radiació ultraviolada i inhibeix el creixement de les cèl·lules canceroses. La seva ingesta és imprescindible a la primavera perquè prepara la pell reforçant-la davant del sol i ajuda a activar el bronzejat i que aquest sigui més intens i durador.

On és? Els espinacs i altres aliments de fulla verds aporten molta vitamina A. Els betacarotens es converteixen en Vitamina A un cop els ingerim. Són fàcils de reconèixer ja que són presents a la majoria d’aliments de color vermell-ataronjat (pastanaga, carabassa, moniato, tomàquets).

Una dada interessant: el moniato té 790 mg. de Vitamina A per cada 100 grams. Incloure 100 gr. d’aquest aliment en la teva alimentació, pot aportar fins al 79% de la quantitat diària recomanada.

Vitamina B5: la reina de la hidratació
També coneguda com àcid pantoneic, entre les seves propietats de bellesa destaca la capacitat que té per hidratar la pell i la suavitat que aporta. Pot prevenir les arrugues i l’envelliment i és estupenda a l’hora d’accelerar la curació de ferides o cremades.

On és? Es troba en major mesura en el rovell d’ou, aliments de triperia com el fetge i els ronyons. També en els cereals sencers, llegums, llet i derivats i en els xampinyons

Una dada interessant: Sempre que no sobrepassin els 110ºC, la cocció no destrueix aquesta vitamina.

Vitamina B7: en pro de la densitat capil·lar
També anomenada biotina, és la responsable d’un cabell, unes ungles i una pell sanes. Ajuda a activar el creixement del cabell i el redensifica. S’ha comprovat que també millora les imperfeccions i l’acne.

On és? Són rics en biotina els gerds, els llegums, el rovell d’ou, les nous, l’ordi, el salmó o els plàtans.

Una dada interessant: Consumir ous crus pot impedir l’absorció intestinal de la vitamina B7.

Vitamina B12: al màxim amb el bon to
És responsable de la formació de glòbuls vermells i és considerada una vitamina antienvelliment. Destaca a més per regular la pigmentació de la pell i il·luminar-unificant el to.

On és? Els aliments més rics en vitamina B12 són el llevat de cervesa, les sardines, el marisc, el caviar i el fetge.

Una dada interessant: Fumadors, bevedors i vegans necessiten una dosi més alta de vitamina B12.

Vitamina C: la reina de la fermesa i la lluminositat
A més de les seves propietats antioxidants, és un nutrient essencial que el cos necessita per a la construcció i manteniment dels teixits perquè estimula la síntesi de col·lagen, la proteïna que forma l’estructura bàsica de la pell. I augmenta la lluminositat de la pell.

On és? Les fruites amb més contingut en vitamina C són: l’acerola, el camu camu, la grosella negra, el kiwi, el caqui, la papaia i la maduixa. I entre les hortalisses i verdures destaquen especialment els bitxos verds, el pebrot vermell, el bròquil i les cols de Brussel·les. També són una font important de vitamina C herbes aromàtiques com la farigola o el julivert.

Una dada interessant: Els pebrots contenen més del doble de vitamina C que una taronja.

Vitamina D: la gran ajuda antioxidant
Ajuda al cos a absorbir el calci perquè els ossos i les dents estiguin sans i forts. El que molts no saben és que la vitamina D és un potent antioxidant, superior a la vitamina E pel que fa a la reducció de l’oxidació lipídica o de greixos i a l’hora d’estimular enzims que protegeixen enfront de l’oxidació.

On és? El cos produeix vitamina D quan la pell s’exposa directament al sol. Amb una adequada exposició solar, 5 o 10 minuts al sol sense FPS i una correcta alimentació que inclogui lactis, peixos blaus i cereals seria suficient per satisfer les necessitats diàries de vitamina D.

Una dada interessant: Es poden augmentar els precursors de la vitamina D (com la provitamina D2) consumint xampinyons i alguns tipus de bolets, algunes algues i llevat.

Vitamina E: l’efecte antiedat
És un potent antioxidant capaç de neutralitzar el dany produït pels radicals lliures. És la millor a l’hora de lluitar contra la pol·lució ambiental i combat les arrugues ralentitzant l’envelliment de les cèl·lules i preservant el col·lagen. També accelera la curació de les cicatrius.

On és? La podem trobar en els olis vegetals i en aliments com les llavors de girasol, les ametlles, les nous, les olives o les verdures de fulla.

Una dada interessant: Afegint pebre a un plat, ja sigui dolç o bastant picant estarem aportant uns 30 mg de vitamina E, que s’apropa a la dosi diària recomanada, que és de 50 gr.

Vitamina K: lluita contra les ulleres
La vitamina K descongestiona la pell activant la circulació. D’aquesta manera, combat la vermellor cutània i la cuperosi. Resulta perfecta per a elimina bosses i ulleres.

On és? Està present en les herbes fresques com l’alfàbrega i la sàlvia, en els vegetals de fulla verda -enciam, bledes, espinacs, grelo, créixens, col…-, verdures com el bròquil o les cols de Brussel·les, ous, cereals o carn vermella.

Una dada interessant: Una ració de raïm d’una mida similar a una tassa conté el 28% de les teves necessitats diàries de vitamina K.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada