El Govern ha aprovat l’informe relatiu al projecte d’adequació de Ràdio Andorra i la creació d’una comissió per encarregar-se del programa museològic. L’objectiu essencial d’aquesta línia d’acció del ministeri de Cultura és el de “donar un ús al monument per tornar-lo a la societat i dotar-lo dels mitjans per donar a conèixer el procés històric de la radiodifusió a Andorra, contextualitzant-lo tant en l’àmbit local com en l’europeu”.

L’informe també proposa la creació d’una comissió ad hoc per desenvolupar els diversos vessants del projecte, de manera que redactarà el guió sobre el qual es fonamentarà la museografia i definirà el projecte destinat a potenciar l’ús de Ràdio Andorra com a recurs per a altres activitats. Aquesta comissió aplegarà vuit persones, una de les quals encarregada del comissariat de l’exposició permanent.

Sylvain Athiel, professional de la radiodifusió, és coneixedor del procés històric del món de la radiofonia a França i a Andorra. A banda de la seva vinculació amb diverses institucions radiofòniques franceses importants ha desenvolupat un treball de recerca històrica en aquest àmbit (autor del llibre Conquérant des ondes, adaptat al català com Aquí Ràdio Andorra), que serà valuós per al projecte. A part de la seva participació en la comissió, se li ha encomanat el comissariat de l’exposició permanent.

Maria Jesús Lluelles, doctora en geografia i historiadora reconeguda, ha treballat a bastament aquest període de la història d’Andorra. Hi pot. Com a especialista de la transformació econòmica de la societat andorrana al segle XX, aportarà una visió transversal de l’evolució del país durant els anys de vida de Ràdio Andorra.

Gualbert Osorio, personatge històric de Ràdio Andorra que va integrar la plantilla de l’emissora als anys setanta, també coneix de molt de prop el món de la radiodifusió a partir del tancament d’aquesta emissora (creació i funcionament de les ràdios andorranes actuals).

Maite Parrilla, professional del món de la docència i més concretament en el camp de les activitats culturals i educatives, a banda de l’encaix amb els programes curriculars, les seves aportacions han de servir per avaluar les possibilitats per adequar el projecte i transformar Ràdio Andorra en un recurs pedagògic especialitzat (comunicació, art, etcètera).

Enric Torres, expert del món del turisme, és actualment el director de productes i nous projectes d’Andorra Turisme. La vocació del projecte és cultural i turística; per tant, sembla adient poder comptar amb el punt de vista d’un especialista des de l’inici.

Susanna Vela, historiadora i cap de l’Arxiu Nacional d’Andorra, és la responsable dels fons documentals relacionats amb Ràdio Andorra (discogràfic, fotogràfic, audiovisuals) custodiats pel Ministeri de Cultura i que intervindran en el projecte.

Marta Planas, especialista en història de l’art i museologia, cap de l’Àrea de Museus del Departament de patrimoni cultural, ha participat en diversos projectes museístics. És coneixedora de la problemàtica que planteja la gestió d’infraestructures museístiques.

Olivier Codina, Doctor en historia i director del Departament de Patrimoni Cultural.

Aquest grup d’experts començarà a treballar ja en el decurs d’aquest any 2013 amb la finalitat de poder procedir al 2014 a la fase d’execució del projecte museogràfic de Ràdio Andorra.

El Govern també ha aprovat un cronograma del projecte fonamentat en dos grans fases. Durant l’any 2013 es treballarà en la primera fase de l’ inventari moble i sobre el fons discogràfic, amb una dotació de 30.000 i 66.236 euros, respectivament. Paral·lelament, es redactaran les línies directores i els continguts del projecte museològic.

La durada de les obres i de la museografia pot variar segons les intervencions necessàries, de manera que la inauguració podria tenir lloc entre finals del 2015 i principis del 2016. Però abans d’això, s’enllestiran les obres de restauració del monument i d’inventari dels fons mobles i documentals- Aquest exercici 2013 ja hi ha pressupostats 154.255 euros per fer front al projecte, concurs i execució de les obres de tancaments de la infraestructura i s’invertiran 100.000 euros en els diferents inventaris.

(Foto: ANA)

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada