El Consell de ministres ha aprovat aquest dimecres a proposta del ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, dues modificacions normatives que afecten el Centre Penitenciari. Es tracta del projecte de llei de modificació de la Llei penitenciària i el reglament del port i l’ús de les armes i dels mitjans coercitius autoritzats al Centre Penitenciari.

El projecte de llei, que serà presentat en breu al Consell General, recull les recomanacions realitzades a Andorra per part d’organismes internacionals, com el Comitè per a la prevenció de la Tortura (CPT) i incorpora i revisa el procediment disciplinari, fins ara inclòs en un reglament, per reforçar els drets i garanties de l’intern expedientat.

En aquest sentit, el projecte de llei redueix la sanció d’aïllament en cel·la fins a 14 dies en el cas de majors d’edat i de 3 si l’intern és menor, en lloc dels 30 dies en tots els casos. També preveu un informe previ i supervisió diària per un facultatiu mèdic aliè al centre Penitenciari.

El projecte de llei suprimeix la sanció d’aïllament durant el cap de setmana, amplia el catàleg de drets de l’intern expedientat i estableix un nou procediment basat en els principis de celeritat, audiència de la persona expedientada i separació de les fases instructora i sancionadora.

Altres novetats que aporta el text són la reducció de la durada de la mesura cautelar d’aïllament en cel·la a 3 dies i 24 hores, segons si l’intern és major o menor d’edat en lloc de 7 dies en tots els casos, una nova definició de la reincidència i nous criteris per a la imposició de les sancions, i la regulació més detallada de la suspensió en l’execució de sancions.

El reglament de port i ús d’armes de foc i dels mitjans coercitius regula les zones autoritzades i les situacions que en legitimen l’ús i quin mitjà pot ser emprat en cadascuna d’elles. La normativa regula el dret d’atenció mèdica, les normes sobre custòdia i manteniment de les armes i els mitjans coercitius, la formació inicial i continuada i la creació de la Comissió Tècnica d’Avaluació i Control dels Mitjans Coercitius. Tot plegat a fi d’acomplir les recomanacions del CPT i del Comitè contra la Tortura de les Nacions Undes i donar compliment al desenvolupament reglamentari que establia la Llei penitenciària.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada