marticulaEl Govern ha aprovat, a proposta del ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, el projecte de Llei de plaques de matrícula personalitzada de vehicles. Aquesta llei permetrà personalitzar els caràcters de les matrícules andorranes, previ pagament d’unes taxes de reserva, adquisició i tinença de matrícules personalitzades. De fet, el Govern considera que aquesta pot representar una addicional font d’ingressos per a les arques públiques.

La Llei regula així la possibilitat d’adquirir matrícules personalitzades de forma similar a altres països, com és el cas recent de Bèlgica, amb l’objectiu de crear un nou servei públic exclusiu que dóna satisfacció a una demanda determinada i respon a un interès pel món del motor arrelat en una part important de la societat andorrana i que suposarà una nova eina de recaptació.

A nivell internacional, cada país ha confeccionat els seus propis models i la codificació de les matrícules, de manera que mentre als països de la Unió Europea la normativa comunitària ha conduit a una certa homogeneïtzació de les matrícules ordinàries (excepte alguns casos com el Regne Unit, amb un nivell alt en la llibertat de la personalització); a altres països com Bèlgica, Estats Units, Canadà, Hong Kong o els Emirats Àrabs sí que existeix una regulació molt oberta per personalitzar les matrícules dels automòbils, arribant fins i tot a la celebració de subhastes per algunes plaques de matrícula.

La personalització que regula el Projecte de llei consisteix en poder escollir les lletres i les xifres que composen la codificació de la matrícula del vehicle, amb un mínim de dos caràcters i fins a un màxim de cinc, i d’acord amb unes regles establertes. Això s’haurà de fer sempre sense alterar el disseny atractiu de la matrícula andorrana atès que no es poden modificar ni les dimensions de la placa ni la imatge actual (forma, colors, fons i tipografia).

Amb l’adquisició d’una matrícula personalitzada, prèvia reserva i autorització de l’Administració, es donarà als titulars del vehicle (ja sigui nou o bé prèviament matriculat) la possibilitat de mantenir la propietat d’aquesta matrícula sense poder, però, comercialitzar amb la mateixa, vendre-la, cedir-la o donar-la i havent-la de lliurar a l’Administració en cas de baixa. El procediment de reserva previst és senzill i àgil, acotant-se els terminis de reserva i atribució de la matrícula personalitzada al termini d’un mes per tràmit.

Les matrícules sol·licitades hauran de ser de només lletres (alfabet català) i xifres (del 0 al 9 i no romanes), amb les lletres prèviament a les xifres, i un mínim de 2 caràcters i màxim de 5. No es podran matricular xifres únicament i les matrícules de 5 caràcters hauran de tenir un mínim de dues lletres per evitar coincidir amb la numeració actual. Altres requisits són que no es podran matricular signes d’Estat com ‘AND’ o ‘AD’, així com marques registrades ni els identificatius ‘CD’, ‘CMD’ i ‘CC’ (cos diplomàtic, missió diplomàtica i consular) ni el signe de ‘PROVA’. Finalment, es prohibirà la utilització de combinacions que formin termes o expressions contraris a la moral i l’ordre públics.

El procediment per obtenir aquestes matrícules serà el següent: En primer lloc el sol·licitant entra la sol·licitud de la reserva de la matrícula i paga la taxa de reserva. Posteriorment, el Govern valorarà la sol·licitud de la reserva i resoldrà en un màxim d’un mes per ordre d’entrada de les sol·licituds. La reserva té una vigència de 3 mesos. Arribats a aquest punt, el sol·licitant entrarà la sol·licitud d’atribució de la matrícula a un vehicle concret i pagarà la taxa d’adquisició. Finalment, el Govern valorarà la sol·licitud d’atribució i resoldrà en un màxim d’un mes.

Ja amb la carga groga emesa pel Registre de Vehicles, els sol·licitants podran presentar aquest document a l’Automòbil Club d’Andorra (ACA), que lliurarà les plaques personalitzades. De fet, el vehicle no perdrà mai la matrícula ordinària, que es recupera en cas de traslladar o donar de baixa la matrícula personalitzada.

La memòria econòmica d’aquesta llei estima una demanda entre un 2 i un 3% de les matrícules de vehicles i podrà suposar uns ingressos per al primer any d’entre 1,3 i 2 milions d’euros, mentre que els ingressos dels anys següents oscil·larien, també segons la marmòria econòmica, entre els 300.000 i els 500.000 euros.

La taxa de reserva de les matrícules personalitzades serà de 40 euros.

La taxa d’adquisició serà segons la combinació de lletres i xifres:

– 2 lletres i 3 xifres: 300 euros
– 3 lletres i 2 xifres: 500 euros
– 4 lletres i 1 xifra: 1.000 euros
– 5 lletres: 3.000 euros
– De 2 a 4 caracters: 6.000 euros

La taxa de tinença anyal serà de 200 euros

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada