El Govern, a petició de la titular de Cultura Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha aprovat el text de la Llei de Creació de l’Agència Antidopatge. Aquest és el primer pas per què la Llei entri a tràmit parlamentari. Aquest Projecte de llei permetrà la creació de l’Agència Andorrana Antidopatge, un òrgan nacional independent de lluita contra el dopatge i interlocutor de l’Agència Mundial Antidopatge (AMA). L’Agència Andorrana serà l’encarregada, entre altres funcions, de signar i aplicar les actualitzacions del Codi mundial antidopatge i de desenvolupar una Pla Nacional en aquesta matèria.

El secretari d’Estat d’Esports, Jordi Beal, que ha comparegut avui davant la premsa, ha explicat que el dopatge a Andorra, fins dia d’avui, no ha estat una pràctica habitual dins el món esportiu. En aquest sentit ha remarcat però, que aspectes com l’educació, la prevenció i la informació són prioritaris per poder assegurar l’acompliment del Codi Internacional. Per aquest motiu i per la necessitat d’elaborar un text homologable amb els estàndards internacionals, el ministeri es va marcar la redacció d’aquest text de manera prioritària. La següent fita serà la modificació de la Llei de l’Esport que s’elaborarà durant la present legislatura.

La pràctica cada vegada més habitual i estesa del dopatge ha portat a la Comunitat Internacional a buscar solucions coordinades per aconseguir més eficiència en la lluita per eliminar-lo. A Andorra la Llei de l’esport, del 30 de juny de 1998, va ser la primera eina que tipificava el control del dopatge. L’any 2005, es va adoptar el Reglament sobre el control del dopatge esportiu, que va establir els mecanismes per articular una política coordinada, integrada i participada per institucions públiques i privades, aquell Reglament va crear un òrgan administratiu adscrit al ministeri competent en matèria d’esports, anomenat Comissió Estatal Antidopatge, amb la funció d’elaborar un pla integral i d’implementar una política activa de lluita contra el dopatge. Aquest desplegament legislatiu i reglamentari va ser completat amb l’adhesió d’Andorra al Conveni contra el dopatge el 2006 i al Conveni internacional contra el dopatge en l’esport el 2008. Aquell mateix any, la Comissió Estatal va signar el Codi mundial antidopatge, un document que aglutina les polítiques i els reglaments antidopatge de les organitzacions esportives i de les autoritats públiques d’arreu del món

Des de la seva entrada en vigor al gener de 2004, el Codi ha demostrat ser una eina eficaç en l’harmonització dels esforços de lluita contra el dopatge a tot el món, i un gran nombre de governs i organitzacions esportives l’han adoptat com a eina fonamental de les seves polítiques i els seus programes locals.

El text de l’any 2003 s’ha anat revisant a mesura que el dopatge ha anat evolucionant i d’acord amb els resultats obtinguts. Basant-se en l’experiència acumulada amb l’aplicació del Codi de 2003, l’Agència Mundial Antidopatge ha adoptat dues noves versions del Codi: la primera, l’any 2009, i la darrera, en vigor des del gener de 2015.

El projecte de Llei aprovat avui per Govern i que entrarà a tràmit parlamentari urgent, abans que finalitzi l’any, farà un pas endavant en la lluita contra el dopatge adaptant al marc internacional aquesta matèria.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada