Aprovada per unanimitat la nova llei que regula l’intercanvi d’informació fiscal grupal i espontani

El  Consell General ha aprovat per unanimitat la Llei d’intercanvi d’informació mitjançant sol·licitud prèvia i d’intercanvi d’informació espontani, que substitueix la Llei d’intercanvi d’informació en matèria fiscal amb sol·licitud prèvia aprovada l’any 2009, i que obre la porta a demandes d’informació grupals i a l’intercanvi espontani entre dos països, alhora que inclou els nous procediments comuns d’assistència administrativa mútua. Tal com ha destacat el ministre de Finances, Jordi Cinca, l’aprovació d’aquest text és una mostra més del compromís adoptat per Andorra amb la comunitat internacional en matèria de transparència i cooperació fiscal, ja que la nova llei fa evolucionar les formes de cooperació ja assumides pel país “al ritme que fixa el Global Forum”. Cinca també ha avançat que aquesta pràctica s’haurà d’incorporar en els hàbits legislatius del país, ja que s’hauran de fer evolucionar les lleis dels darrers cinc i sis anys en aquesta matèria al ritme que ho faci la legislació internacional.

La nova llei s’ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups parlamentaris, tot i que el president del grup liberal, Josep Pintat, ha assenyalat que hi ha aspectes que tenen una “dubtosa compatibilitat” amb els estàndards de l’OCDE, com ara el fet que la llei condicioni l’intercanvi d’informació al resultat del recurs que pugui interposar una persona afectada.

El ministre Jordi Cinca ha destacat que, amb el vot favorable de tots els consellers, “Andorra envia un missatge molt potent a la comunitat internacional”, no únicament en relació al seu compromís de transparència, sinó pel fet que sigui un compromís “que es mantindrà en les properes legislatures”.

D’altra banda, tots els grups parlamentaris també han donat suport a l’aprovació de la ratificació del conveni per evitar la doble imposició entre Andorra i Malta, que representa el setè conveni d’aquestes característiques que ratifica el país. Malgrat el suport unànime de la cambra, des del grup parlamentari liberal, el conseller Carles Naudi ha apel·lat a l’executiu a impulsar convenis que puguin “aportar molt” als empresaris i a l’economia del Principat i, en aquest sentit, ha remarcat que fruit de la inversió estrangera el 2016 es van crear 498 llocs de treball però el 50% són societats patrimonials. Sobre aquesta qüestió, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha recordat que des del 2012 s’han creat “més de 1.000 llocs de treball arran de la inversió estrangera” i ha recordat que s’estan ultimant CDI amb països com Àustria.

ANA

TOTES LES NOTÍCIES