Aprovació unànime i històrica de la Llei del comerç malgrat les crítiques a la liberalització de les rebaixes

Els tres grups parlamentaris han votat aquest dijous a favor de la proposició de llei del comerç i han qualificat la seva aprovació ‘d’històrica’, ja que dóna compliment a una vella aspiració del sector i dels diferents governs anteriors. Malgrat que la llei s’ha aprovat per unanimitat, els dos grups a l’oposició –socialdemòcrata i mixt- han criticat que aquesta no obligui el Govern a determinar els períodes de rebaixes, ja que consideren que no regular aquest aspecte perjudica el petit comerç, afecta la imatge turística d’Andorra, i pot provocar que els comerciants, si allarguen les rebaixes en el temps, acabin posant a la venda saldos. En canvi, tant el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, com la consellera demòcrata Sílvia Calvó, han defensat que es liberalitza el calendari però sí que es regulen les rebaixes, establint condicions precises per dur a terme vendes promocionals i fixant sancions per evitar males pràctiques com la venda de saldos en període de rebaixes. El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, també ha aprofitat el debat de la llei per lamentar que el Govern no hagi complert amb el compromís de presentar un nou text per regular el comerç electrònic, després que es rebutgés la proposició de llei del PS.

El Consell General ha aprovat aquest dijous la primera Llei del comerç d’Andorra, que regula finalment un dels sectors econòmics més importants del país. Tots tres grups han qualificat l’aprovació ‘d’històrica’ malgrat que l’oposició ha tornat a reiterar la seva oposició al fet que finalment el Govern no estigui obligat a regular el calendari de rebaixes.

Durant el debat del vot particular i la reserva d’esmena presentada pel PS sobre aquesta qüestió, el president del grup, David Rios, ha reiterat que no regular el calendari de rebaixes desorienta el consumidor, perjudica els petits comerciants i afecta la imatge del país. Tot i que ha reconegut que dins del sector no hi ha una posició unànime sobre la qüestió, Rios ha assegurat que la paraula ‘pot’ en una llei genera inseguretat jurídica i atempta contra la credibilitat del país.

De la seva banda, la consellera del grup mixt Sílvia Bonet ha donat suport al vot particular i la reserva d’esmena del PS, i ha afegit que si cada comerç comença les rebaixes quan vol ‘és impossible’ fer estudis econòmics del sector ni fer-ho servir com a reclam turístic.

En canvi, la consellera general demòcrata Sílvia Calvó i el ministre d’Economia i Territori, han defensat que no els fa por donar llibertat als comerciants perquè tenen la seva confiança, i que no regular el calendari no significa que no es regulin les rebaixes. De fet, han recordat que la llei fixa unes condicions específiques per a les vendes promocionals, tota la informació que s’ha de donar al consumidor, i que no es poden oferir productes deteriorats, adquirits amb la finalitat de ser venuts a un cost inferior, o que no hagin estat inclosos en l’oferta habitual del comerç durant un mínim d’un mes. A més, Alcobé ha destacat que les sancions que estipula la Llei estan entre els 1.200 i els 6.000 euros.

En el moment del debat de la llei, els grups han destacat que la nova norma acaba amb una demanda històrica del sector, i que substitueix el Decret de comerç aprovat fa 30 anys. A més, han destacat que es regulen noves formes de comerç, es potencia la lluita contra la intrusió, es milloren els procediments d’autorització, i atorga garanties al consumidor. Rios ha aprofitat també per reclamar al Govern que presenti un projecte de llei per regular el comerç electrònic, i ha recordat que el compromís va ser de presentar-lo durant el primer trimestre de l’any, un cop rebutjada la proposició de llei socialdemòcrata.

Llei de la competència

Pel que fa al debat sobre la llei de la competència efectiva i protecció del consumidor, s’ha centrat en les consideracions del president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios. D’una banda l’article 5 sobre els llindars de quota de mercat que estableixen quan una pràctica és il·legal i dels quals ha dit que no hi ha hagut temps d’analitzar si estan adaptats o no a les dimensions del país. De l’altra, l’article 19 sobre els actes de competència deslleial, ha demanat suprimir del punt i) ‘a un preu molt baix’ perquè segons Rios indueix a limitar per llei els preus i que costa definir ‘què vol dir preu molt baix’.

Sobre aquests detalls de la llei, el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, ha explicat que els llindars són els que també preveu la UE i que no posen en perill la competència entre empreses del país. Pel que fa a l’article 19, Alcobé ha dit que la llei el que fa és defensar el petit comerç i evitar els preus predatoris dels grans comerços. Al mateix temps, la consellera general demòcrata, Olga Adellach, ha lamentat que el conseller socialdemòcrata critiqués la manca de temps per treballar la llei i ha explicat el calendari que s’ha allargat dos mesos i mig des que es va entrar a tràmit parlamentari.

El PS ha demanat votació per separat dels articles 5 i 19 als quals hi han votat en contra. La Llei finalment ha estat aprovada per unanimitat dels presents a la cambra.

TOTES LES NOTÍCIES