Aprofita totes les virtuts de les noves fulles verdes

Les fulles verdes de les plantes provoquen immediatament una sensació de frescor i vitalitat. Es tracta d’una percepció sensitiva i emocional que prové de la imatge de les fulles noves i sucoses amb el seu color verd intens, el tacte humit i l’aroma tonificant.

Està comprovat científicament que algunes d’elles provoquen aquests efectes refrescants i energitzants sobre l’organisme. Però moltes tenen altres propietats beneficioses, de manera que s’utilitzen en la formulació de nombrosos cosmètics.

T’ho expliquem.

Les fulles de la menta són un dels exemples més clars d’aquesta sensació de frescor immediat. El seu aroma intens i olor picant prové dels borrissols que recobreixen les fulles. És tonificant, refrescant, antisèptica i calmant, pel que es sol utilitzar en cosmètics corporals ja que provoca una lleugera disminució de la temperatura corporal gràcies al mentol i estimula així la circulació sanguínia i limfàtica, activant les funcions de la pell. El seu poder refrescant i antisèptic també és utilitzat en dentifricis i col•lutoris. Però també alguns productes capil·lars i cutanis la inclouen en les seves fórmules per la seva acció calmant i analgèsica, que apaivaga la picor.

Un altre clàssic és l’alfàbrega (Ocimum basilicum), considerada una planta sagrada en l’antiguitat. Té propietats analgèsiques, antisèptiques i que equilibren, per la qual cosa s’utilitza en preparats que calmen i restableixen l’equilibri cutani.

La melissa és un altre arbust de la conca mediterrània amb fulles verdes que, en fregar, desprenen una aromàtic olor a cítrics i espècies. Durant l’Edat Mitjana, la melissa s’incloïa en tots els elixirs de joventut. Actualment, de les seves fulles s’extreu una substància rica en àcid rosmarínic amb propietats anti-envelliment. S’ha comprovat que inhibeix l’activitat d’unes proteïnes que degraden el col·lagen (les metal·loproteïnases) i té un poder anti-radicals lliures més gran que la vitamina C.

La sàlvia és una altra de les plantes medicinals per excel·lència. De fet, el seu nom prové de la paraula llatina salva que significa salvar i curar. Encara que hi ha més de 700 tipus de sàlvia, quan en bellesa es parla d’ella solem referir-nos a la sàlvia officinalis. És apreciada perquè ajuda a la regeneració cel·lular afavorint la cicatrització. És antisèptica, antiinflamatòria, relaxant, tonificant i estimula el creixement del cabell. Ara a la primavera, just abans que floreixi és quan han de recol·lectar les fulles per assecar i utilitzar-les durant tot l’any en preparats per a la salut, la bellesa i la cuina.

D’Orient procedeix el te. Tant el verd com el negre provenen de la mateixa planta. La diferència de color, i de propietats, resideix en la forma de preparació de les seves fulles, segons siguin assecades (te verd) o torrades i premsades (te negre). El te és ric en teïna que, igual que la cafeïna, estimula l’acció lipolítica (crema-greixos) i l’eliminació de greixos, de manera que s’utilitza en cremes anticel·lulítiques i reafirmants corporals.

En aquests cosmètics també s’inclouen sovint les fulles de la vinya (vitis vinifera) pel seu efecte tònic i venós, i el card sant (cnicus benedictus), utilitzat en l’Edat mitjana contra un gran nombre de malalties i el component principal, la cnicina, té també una acció lipolítica.

Les fulles d’hamamelis, un petit arbre semblant al avellaner originari d’Amèrica del Nord, són un altre remei clàssic contra els problemes venosos, ja que milloren la resistència dels vasos sanguinis i tenen efectes drenants. S’utilitzen doncs en cosmètics anticel·lulítics i en cremes facials correctores de vermellors i imperfeccions, ja que també té propietats astringents i bactericides. A més, les seves fulles són riques en tanins i s’usen en algunes fórmules capil·lars per mantenir els pigments i la intensitat del color dels cabells tenyits o amb metxes, ja que ajuden a fixar el color a l’interior de la queratina del cabell.

 

Plens de verd frescor

– Trèfler Pur d’Atelier Cologne. L’absolut de trèvol és l’eix d’aquest perfum fresc que s’acompanya a la sortida d’acords alfàbrega, taronja amarga i cardamom, per seguir amb notes de fulles de violeta i neroli tunisià sobre un fons de molsa de patchouli i almesc. 30 ml 45 €; 200 ml 120 €. En exclusiva a JCApotecari (www.jcapotecari.com)

– Naturia Xampú suau equilibrant de René Furter. Xampú que conté olis essencials d’alfàbrega, menta piperita i comí de prat, sanejant i perfumats, així com vitamines B5 i B6, respecta l’equilibri del cuir cabellut i pot fer-se servir cada dia, per a tot tipus de cabells inclosos els més fins. 250ml 14€. En farmàcies i parafarmàcies

– Crema de les Meravelles de Sanoflore. Crema anti-edat que hidrata, difumina les arrugues i línies d’expressió i reforça la tonicitat i elasticitat de la pell, amb olis essencials BIO de melissa i pelargonium i oli d’oliva BIO. 32 €

– Pore Refining Solutions Correcting Sèrum de Clinique. Sèrum que corregeix de forma instantània i tracta a llarg termini l’aparença dels porus dilatats, equilibra la producció de greix, hidrata, desobstrueix els porus i retira les cèl•lules mortes i promou la renovació cel•lular natural gràcies als extractes de sàlvia i de proteïnes de soja, entre d’altres actius. 45 €

– Global Perfect Pore Minimizer de Sisley. Sèrum que tracta, corregeix i prevé la dilatació dels porus, allisa el microrelleu cutani, redueix la mida i aspecte dels porus, equilibra la hiperseborrea de les pells grasses, i reforça l’estructura dèrmica de les piles madures, conté extracte de fulla de te de Java (regula la hiperseborréa), entre d’altres actius. 30ml 142 €

Per Belleza Activa / ACPG – Redacció