Tenir algunes petites obligacions a casa ajuden el nen a ser responsable.

Quan és el millor moment per què els nostres fills comencin a ser responsables? Com més petits, millor.

• La disciplina i el treball. Des de molt petits, quan tenen uns mesos, heu d’establir un horari regular per als seus àpats, migdiada, hora del bany, anar a dormir, etc. A partir dels tres anys és important que el nen tingui algunes responsabilitats a casa, com guardar les joguines, alimentar la seva mascota, etc. És important, en aquesta etapa, que el nen reforci els seus hàbits alimentaris i que no s’acostumi a menjar el que li vingui de gust.

• Guardar les joguines. A partir dels dos anys el nen pot fer-se responsable de petites coses, com recollir les seves joguines. Si l’acompanyem en aquesta tasca, a poc a poc ho convertirà en un hàbit.

• Aprendre jugant. Quan els convideu a guardar les seves joguines podeu fer que primer guardin totes les d’un color, o bé per formes. En poc temps recollir les seves joguines es convertirà en costum i en un joc molt educatiu.

• A partir dels cinc o sis anys les responsabilitats poden ser de major nivell. Ara poden parar la taula, regar el jardí, treure el gos a passejar, etc.