Ripened dandelion seeds. Fluffy dandelion. Dandelion in the meadow

La ‘app’ Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre el mapa la presència de plantes al·lergògenes i indicar el seu estat fenològic.

És fruit de la col·laboració entre el Punt d’Informació Aerobiològica (PIA) i el Centre de Visió per Computador de la UAB. El projecte per al seu desenvolupament va rebre el Premi de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya de l’any 2017.

Aquesta ‘app’, que va néixer com a exercici pràctic en una col·laboració amb el màster de disseny de l’Escola de Disseny de Barcelona, ​​està pensada com una eina de ciència ciutadana.

L’objectiu de la ‘app’ Planttes és animar els ciutadans a que col·laborin en la configuració del mapa de les possibles al·lèrgies als carrers de les nostres ciutats i pobles. Es troba a disposició dels usuaris a Google Play a través del sistema Android.

L’aplicació Planttes mostra als usuaris imatges de les diferents plantes al·lergògenes més importants, i els ofereix informació de com són les seves flors i els seus fruits. El sistema permet a l’usuari assenyalar al mapa el punt on es troba (geolocalització), quina planta està veient, i si aquesta es troba sense flor, en fase de formació de flor, si té la flor oberta o si ja té fruit.

Aquesta informació pot ser visualitzada per la resta d’usuaris i els pot ajudar a decidir les rutes més recomanables a seguir en l’entorn urbà per tal d’evitar al màxim la proximitat a aquells llocs on es troba amb la flor oberta la planta que li causa al·lèrgia. Es tracta d’una informació dinàmica, que canvia dia a dia, de la mateixa manera que ho fan les plantes.

Els impulsors esperen que la iniciativa pugui ser de l’interès del públic en general, i també que es converteixi en una eina de treball per a escoles, centres cívics i entitats i que aquestes col·laborin i promoguin el seu ús continuat, de manera que amb la col·laboració ciutadana s’aconsegueixi tenir informació en viu de com es succeeixen i progressen les floracions de plantes amb capacitat de desencadenar al·lèrgies en els nostres carrers i places. La informació és complementària a la que ofereix el Punt d’Informació Aerobiològica http://lap.uab.cat/aerobiologia/es/forecast/catalunya), a una escala més detallada i de molta utilitat per als al·lèrgics. El PIA és un projecte creat per l’ICTA-UAB i el Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB (BABVE).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada