antoni-morellEl  conveni signat avui fixa els termes de la donació del fons bibliogràfic de l’escriptor Antoni Morell al comú de la Massana i, en concret a la Biblioteca comunal, amb caràcter perpetu i irrevocable.

“La biblioteca personal d’Antoni Morell ens diu molt sobre ell, reflecteix la seva passió per diferents àrees del coneixement, per la història i literatura d’Andorra i per tot el que es publica al país”, ha explicat el cònsol major, David Baró, que ha avançat la decisió del comú de batejar el centre de lectura massanenc amb el nom de Biblioteca Comunal Antoni Morell, una noticia que ha agafat per sorpresa a l’escriptor d’Escàs.

De moment, Morell ja ha fet arribar uns 5.000 volums i durant el pròxim any anirà cedint tota la seva biblioteca personal, al voltant d’uns 15.000 documents, entre llibres de diferents àrees –humanisme, filosofia, història, literatura i volums sobre Andorra- manuscrits dels seus treball literaris i cartes de personalitats polítiques i literàries. La col·lecció consta de tots els llibres que ha adquirit durant tota la seva vida, des del primer llibre que va adquirir, amb catorze anys: el Canigó, de mossèn Cinto Verdaguer. Morell ha destacat alguns documents significatius, com la transcripció a mà de tot el Politar Andorrà, les cartes rebudes d’Espriu o els llibres amb dedicatòria de Martí i Pol, Agustí Bartra o Carlos Fuentes.

Antoni Morell ha explicat els motius pels quals ha decidit cedir tot els seu fons bibliogràfica a la Biblioteca Comunal massanenca. Primer, perquè al ser un centre petit, “la donació serà més controlada i possiblement consultable”. I segon, perquè “m’ha semblat prudent i respectuós amb els llibres, molts amb dedicatòries, amb mi mateix i amb els futurs lectors poden mantenir en el temps la meva biblioteca, ja que no tinc descendència directa”. Morell ha assegurat que l’omple de tristesa cada cop que va als Encants i veu piles de llibres de biblioteques personals, que els hereus s’han tret de sobre.

Amb aquest conveni, el comú es compromet a salvaguardar i posar a disposició del públic el fons bibliogràfic d’Antoni Morell. L’escriptor ha nomenat un consell d’Administració (format per Manel Aguilar, Joan Gabriel, Joan Massa i Francesc Badia) per fer el seguiment del procés.

En els pròxims mesos, la Biblioteca de la Massana classificarà i catalogarà la primera remesa de volums per posar-los a disposició dels usuaris.

El cònsol major ha agraït aquesta donació que permetrà posar a l’abast de tothom la completa biblioteca d’Antoni Morell.

1 comentari

  1. Com a companya d’estudis universitaris de l’estudiós i professor Antoni Morell Mora, em sento molt afalagada de conéisser millor.la seva trajectòria professional i particularment el fet de la donació de la seva biblioteca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada