Antoni Martí signa a les Nacions Unides l’Acord de París contra el Canvi Climàtic

El cap de Govern, Antoni Martí, ha signat aquest divendres l’Acord de París, l’instrument internacional contra el Canvi Climàtic que es va adoptar el passat mes de desembre a la capital francesa. La cerimònia de Signatura d’Alt Nivell s’ha dut a terme a la seu de les Nacions Unides a Nova York. Ha estat inaugurada pel Secretari General de l’ONU, Ban Ki Moon i el president de la República de França, i copríncep d’Andorra, François Hollande. En les seves paraules de benvinguda, Ban Ki Moon ha assenyalat que es tractava d’un “dia històric”. Hollande ha afirmat en el seu discurs inaugural que “Ningú no ho pot fer tot, però tots hi podem fer alguna cosa”.

Un nombre rècord de països han participat en aquesta cerimònia. Andorra es troba entre els 171 Estats que han signat l’Acord de París contra el canvi climàtic, el primer pas cap a la ratificació i posada en marxa d’aquest pacte. Aquesta signatura és el tret de sortida per mostrar el compromís dels Estats per treballar amb l’objectiu de mantenir l’augment de la temperatura mundial per sota de 2 °C i, tenint en compte els greus riscos que comporta, en esforçar-se per aconseguir que no sigui superior a 1,5 ºC. La convenció, de 29 articles, entrarà en vigor després que almenys 55 països hagin presentat els instruments de ratificació de la convenció.

acord paris 2El cap de Govern, Antoni Martí, ha participat en la cerimònia acompanyant de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó i l’ambaixadora d’Andorra a les Nacions Unides, Elisenda Vives. En el seu parlament, Martí ha explicat que Andorra té la voluntat de ser un país compromès amb els reptes i les oportunitats de les comunitats internacionals i de participar en les solucions globals. En la intervenció, el cap de Govern ha explicat que el Principat ja ha començat a treballar per complir amb l’objectiu de reduir fins al 2030 un 37% les emissions en relació a l’escenari immobilista i així contribuir a situar l’escalfament global per sota del 2 °C. El cap de Govern ha exposat quines són les polítiques energètiques i de mobilitat sostenible que s’estan impulsant, dos sectors que concentren el 95% de les emissions totals.

En aquest sentit, Martí, s’ha referit al pla sectorial d’infraestructures energètiques que ha de permetre augmentar la producció nacional d’energies renovables i substituir les fonts de producció de calor per sistemes menys contaminants que es lidera des de la institució pública, també ha exposat l’impuls del Govern en fomentar la producció energètica descentralitzada, especialment en l’àmbit de l’aprofitament de l’energia solar.

Pel que fa la mobilitat, Antoni Martí, ha donat a conèixer el pla de promoció del vehicle elèctric, que té l’objectiu d’aconseguir que en unes dècades la meitat del parc automobilístic del país estigui format per vehicles elèctrics. També s’ha referit a la tasca d’educació i conscienciació a través dels programes energètics a les escoles i a la tasca que es du a terme per involucrar al sector privat en la definició del model energètic.
Martí ha afirmat que “Andorra és un país clarament compromès amb els objectius definits a la Convenció de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic i amb les concrecions contingudes a l’Acord de París”.

acord paris 3Durant la seva estada a Nova York, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha assistit a diverses conferències i reunions de treball. Entre elles, el dinar de treball dels delegats estatals per a la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, així com la Recepció organitzada al voltant de l’Acció pel Clima en el context del Desenvolupament Sostenible.

(Fotos: SFGA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.