Antoni López Massó, amb l’obra L’home dels ulls grisos, és el guanyador del Premi Carlemany per al Foment de la Lectura en la seva tercera edició. Aquest guardó és convocat pel Govern d’Andorra, la Fundació Enciclopèdia Catalana i les editorials Proa i Columna. L’obra guanyadora serà editada enguany per l’Editorial Proa el proper mes de març.

El ministre de Cultura, Albert Esteve, ha comparegut en roda de premsa per presentar el guanyador del Premi Carlemany per al Foment de la Lectura, juntament amb el propi autor i amb l’editor de Proa, Josep Lluch.

En aquesta tercera edició del premi s’han presentat 17 originals. El jurat d’aquest premi l’integren estudiants de 14 a 16 anys que llegeixen les obres sota la supervisió del seu professor/a de literatura. Aquestes obres han estat seleccionades prèviament pel un consell lector que l’han integrat els escriptors Pep Coll i Mercè Escardó, els professors dels tres sistemes educatius d’Andorra Diana Figueras, Alèxia Carreras i Victòria Rovira, i Josep Lluch, editor i representant d’Edicions Proa.

Antoni López Massó neix a Terrassa l’any 1943. Tota la vida laboral ha estat dedicat al comerç. Una vegada jubilat i com a voluntari d’Oncolliga té la possibilitat d’escoltar moltes històries personals del pacients que acompanya. D’un d’aquests casos neix el relat de L’home dels ulls grisos.

L’obra guanyadora

En Pere, voluntari d’una organització d’ajudants a malalts oncològics, coneix un home solitari i singular, que en arribar al final de la seva vida el fa dipositari del seu secret. Li diu que ell no és la persona que tothom creu que és i li dóna pistes perquè pugui esbrinar qui és i què ha estat la seva vida.

En Pere descobrirà que aquest home havia estat un dels nens deportats a Rússia durant la guerra civil espanyola, i que més tard va formar part dels serveis d’espionatge russos. Convertit en un preparat espia, va ser enviat als Estats Units per aconseguir, entre d’altres missions, alguns informes sobre la bomba atòmica.

Obligat a canviar de nom i d’identitat en diverses ocasions, després de deu anys als EUA va ser enviat a Berlin Est, on va ajudar a passar a la zona americana un científic important i la seva família. Finalment, i després d’obtenir del MI6 anglès documents secrets d’un nou avió, perseguit pels russos i els anglesos, va passar a ser agent de la CIA.

Fou aleshores quan el protagonista es va retrobar amb el científic alemany a qui havia ajudat a sortir de Berlin i que el va posar al corrent d’una organització en estat embrionari, l’objectiu de la qual era treballar per un món més just i amb valors humanitaris.

Retirat de la seva vida d’agent secret, el trobarem a Mallorca, on gaudirà d’uns anys de repòs desprès de la seva agitada vida, mentre intenta recuperar la seva identitat perduda durant la infantesa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada