Ansalonga recupera i exposa les pedres de la Mola pública

Els veïns i el Quart d’Ansalonga han portat a terme la recuperació de les pedres de l’antiga mola pública. La iniciativa ha tingut la col·laboració del Comú d’Ordino, que ha instal·lat les pedres al carrer de la Grau, a la vista de tothom que passegi pel camí ral.

Són les peces originals de granet i calcària que daten del segle XVII, i servien per moldre el gra del cereal amb el que es feia pa i s’alimentava els animals. La mola era on ara hi ha el Quart i va funcionar fins als anys 50 aproximadament. «Les cases riques tenien la seva pròpia mola i després, a cada poble n’hi havia una per tots. Per exemple, a la borda d’Ansalonga en tenien una pròpia», explica Antoni Naudí de Cal Gran de Tor, un dels veïns que ha impulsat la iniciativa.

A la parròquia n’hi havia una vintena. En una molta s’hi posava un sac de gra, 60 kg, que trigaven a moldre’s unes dues hores. «Amb una molta a la setmana ja feies per a tots els veïns, a Ansalonga érem quatre cases», afegeix. El blat, el sègol i l’ordi eren els principals cereals que es cultivaven als prats de la parròquia.