Angelina Santolària demana més divulgació i informació per lluitar contra el tabaquisme

L’especialista en drogodependències i cap de la Unitat de Conductes Addictives de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, Angelina Santolària, ha considerat que cal més ‘divulgació i informació’ per conscienciar a la població sobre els riscos del tabaquisme. Santolària ha recordat que segons les dades del Ministeri de Salut, el càncer de pulmó és la segona causa de mort a Andorra i l’enquesta nacional de salut mostrava una taxa del 36% de tabaquisme al Principat. En aquest sentit, ha considerat que mesures restrictives com la prohibició de fumar en espais tancats són ‘preventives’ i en els països que s’apliquen els índexs de prevalença acaben baixant. Amb tot, un dels principals obstacles per superar aquesta addició són les recaigudes, ha reconegut Santolària, ja que al cap de sis mesos un 40% dels fumadors que ho ha intentat deixar ha recaigut, ha admès durant la conferència Tabaquisme: deixa de fumar i guanya salut.

Amb motiu del Dia mundial sense tabac que se celebra el 31 de maig, la psicòloga clínica Angelina Santolària ha ofert la conferència Tabaquisme: deixa de fumar i guanya salut amb una part ‘més divulgativa’ i una altra ‘terapèutica’, ha dit.

L’objectiu, com ha manifestat, és fer que alguns dels assistents ‘es qüestionin’ la necessitat de fumar i, si pot ser, fer que ‘ni que sigui un, ho deixi’.

Santolària ha afirmat que es tracta d’un problema de salut pública que es pot prevenir i tractar, encara que els tractaments farmacològics i psicològics no disposen de cobertura sanitària.

Per la cap de la Unitat de Conductes Addictives, el tabaquisme és ‘una epidèmia silenciosa’ que produeix 3 milions de morts al món cada any i uns 52.000 a Espanya.

Tot i que a Andorra no hi ha dades d’aquest tipus, Santolària ha indicat que les darreres dades del Ministeri de Salut i Benestar posaven el càncer de pulmó com a segona causa de mort al Principat i la taxa de tabaquisme segons l’enquesta nacional de salut de l’any 2000 era del 36% de la població.

Aquesta prevalença podria baixar, com ho fa en altres països on s’han imposat prohibicions de fumar en espais tancats, ha reconegut i és que segons Santolària ‘les mesures restrictives són preventives’. Amb aquest tipus de mesures, ha afegit, ‘les persones s’adonen que poden passar més estona sense fumar’.

Una de les principals pors dels fumadors és el síndrome d’abstinència com es produeix en qualsevol altra addicció. En aquest cas, la cap de l’UCA ha informat que els símptomes poden durar 24 o 48 hores però poden arribar a les tres setmanes. A més, un 40% de les persones que han deixat de fumar hi han tornat al cap de sis mesos, ha lamentat. Aquestes ‘recaigudes’ es produeixen principalment, segons Santolària, ‘per no donar la importància que té realment una calada’.

Pel que fa als fumadors passius, el fum que és expulsat pels fumadors també conté substàncies cancerígenes, ha alertat la psicòloga clínica. Per tant, encara que afecta amb menor mesura, entre el 20 i el 30% dels càncers es produeixen en fumadors passius, ha assegurat.

Per conscienciar la població dels perills reals del tabaquisme, Santolària ha considerat que cal fer més ‘divulgació i prevenció’ així com prevenció de drogodependències a les escoles. I és que un 20% dels adolescents entre 16 i 17 anys fumen i donen al fet de fumar ‘uns atributs que no té’ condicionats pel grup social. La responsable de l’UCA ha considerat que es tracta d’una proporció massa elevada i per això cal fer especial èmfasi en aquest col·lectiu.

Foto: arxiu

TOTES LES NOTÍCIES