‘Andorra wifi’ ofereix connexió gratuïta a les pàgines andorranes i navegació lliure per 3,9 euros al dia

wifi Andorra Telecom ha posat en funcionament, aquest dijous, la nova xarxa Andorra wifi, que ofereix connexió al llarg de tota l’avinguda Carlemany i Meritxell. Tal com ha explicat el director de la parapública, la connexió bàsica és gratuïta i es poden consultar tots els webs i aplicacions relacionades amb Andorra, amb el comerç i amb el turisme. Per consultar altres webs o fer servir altres aplicacions de missatges instantanis o xarxes socials, hi haurà cinc modalitats de contractació, des d’1,90 euros per una hora, 3,90 euros per un dia, 4,90 per un cap de setmana, 5,90 euros per tres dies, fins a 9,90 euros per una setmana. Tot i que actualment només es pugui fer servir aquesta xarxa als eixos comercials principals, la intenció és que al 2014 es comenci a expandir al Pas de la Casa i a les estacions d’esquí.

El ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, el secretari d’Estat de Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, i el director d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, han presentat, aquest dijous, la nova xarxa Andorra wifi.

Aquest projecte que s’emmarca en la voluntat de convertir Andorra en smart countr’ és un primer pas que ha de resoldre un dels principals obstacles detectats des del clúster d’innovació de la iniciativa Actua, que és la dificultat d’accés a Internet per als turistes. El director d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, ha indicat que aquesta xarxa permetrà que els turistes puguin accedir a les aplicacions que es creïn sobretot en l’àmbit del comerç.

La xarxa, que ja està en funcionament, compta amb 50 antenes repartides des del Centre d’Interpretació de l’Aigua i del Madriu, a dalt de tot de l’avinguda Carlemany, fins passada l’església de Sant Esteve, més enllà del començament de l’avinguda Meritxell.

El principal objectiu és que els turistes puguin consultar els webs dels comerços, les aplicacions de turisme i comerç d’Andorra, i totes aquelles pàgines relacionades amb la seva visita al país. Per això l’accés a aquests continguts és gratuït i amb una velocitat de 20 megabites per segon.

Els usuaris que vulguin, a més, consultar altres webs o fer ús d’aplicacions de xarxes socials, missatges instantanis, vídeos, etc, ho poden fer pagant. Poden comprar targetes de prepagament en més d’una cinquantena d’establiments d’aquests eixos comercials i d’altres o poden pagar amb targeta VISA a través d’Internet. A més, es preveu que els hotels puguin oferir aquestes targetes dins les contractacions de nits en els seus establiments, per exemple.

La velocitat que s’ofereix és la mateixa que per a la connexió gratuïta, i els usuaris poden contractar el servei durant una hora a un preu de 1,90 euros, per exemple, que és el model que s’ha ideat per fer servir sobretot com a promoció, per regalar-lo perquè els visitants el provin. També existeix l’opció de contractar el wi-fi durant 24 hores a un preu de 3,90 euros, o fer-ho per dos dies, que segons Nadal es preveu que sigui el més demandat, ja que tot el cap de setmana costaria 4,90 euros. Per als que vulguin una connexió més llarga s’ofereix a 5,90 euros tres dies o 9,90 euros set dies.

Aquests preus, segons ha dit Nadal són força competitius en relació al que es pot trobar en altres països, que van des dels 6,86 euros al dia fins els 20 euros al dia. Tot i que les extensions no es puguin comparar, perquè a cada ciutat són diferents, i alguns dels exemples són de connexions a aeroports, els que més s’assemblen al model aplicat al Principat continuarien sent més cars. A més, Nadal ha assegurat que la intenció és estendre la cobertura i mantenir el mateix preu.

De fet, el projecte que s’ha posat en funcionament aquet dijous és un projecte pilot i durant els propers sis mesos s’avaluarà el seu funcionament i es faran les millores necessàries. Mentrestant es continuarà treballant per poder arribar a un acord amb les estacions d’esquí perquè disposin del mateix sistema i també es vol estendre al Pas de la Casa durant el 2014.

La inversió d’aquesta primera fase ha estat de 800.000 euros, i tot i que encara no s’ha calculat el que costarà continuar amb l’expansió, Nadal ha assenyalat que hi ha una part de la inversió que es reaprofita.

Un dels principals objectius d’aquesta xarxa és que els comerços en puguin treure profit a través de les seves pròpies webs o amb aplicacions que els donin a conèixer. Actualment ja es treballa en l’elaboració de l’aplicació que impulsa Andorra Telecom i que està comptant amb la col·laboració i les aportacions dels comerciants perquè sigui una eina que s’adapti a les seves necessitats i al que ells vulguin oferir. Camp ha indicat que durant el mes de gener del 2014 ja es podria llençar al mercat una versió BETA de l’aplicació perquè els turistes puguin provar-la i veure si els és útil.

L’acte d’inauguració de la nova xarxa ha tingut lloc davant les oficines d’Andorra Telecom de l’avinguda Meritxell, on el cap de Govern, Toni Martí, ha posat de manifest la importància d’aquests avenços perquè Andorra Telecom ofereixi el millor servei però també per ajudar els comerços a millorar la seva competitivitat.