El departament de Medi Ambient ha informat que malgrat el deteriorament general de la qualitat de l’aire al país en els darrers dies, no s’ha produït cap superació del valor límit horari per a la protecció de la salut humana. Els nivells d’immissió d’alguns dels contaminants s’han incrementat, com per exemple pel diòxid de nitrogen (NO2) en un 70% degut a la persistent situació d’inversió tèrmica.

La concentració de les partícules PM10 també ha augmentat (al voltant d’un 40%) però de forma menys significativa que el pol·luent NO2 ja que aquest últim està directament relacionat amb el trànsit de vehicles.

Anualment i habitualment durant el període d’hivern, Andorra pateix situacions d’inversió tèrmica com la que s’observa actualment, degut a un potent anticicló que afecta una important àrea del nostre entorn regional més proper. Aquest fenomen meteorològic consisteix en que les temperatures del fons de vall són més baixes que les que es registren en cotes més altes. Aquesta situació comporta que els pol·luents emesos durant bona part del dia no es dispersin al quedar estancats en un estrat d’aire fred que no pot ascendir a capes superiors de l’atmosfera.

La darrera setmana s’ha accentuat la situació d’inversió tèrmica que actualment es manté les 24 hores del dia però, malgrat això, els nivells d’immissió de diòxid de nitrogen segueixen lluny d’assolir el valor límit horari de 200 µg/m3 (el valor màxim horari assolit a l’estació fixa de referència urbana de la vall central ha estat de 143 µg/m3). El valor màxim diari per a les partícules PM10 ha estat de 44 µg/m3 (dia 11 de desembre), inferior al valor límit diari de 50 µg/m3. La major part del dia l’índex de qualitat de l’aire es manté en la categoria de regular. Podeu consultar els nivells en temps real a www.aire.ad.

Per tal de contribuir a la millora de la qualitat de l’aire, existeixen unes accions senzilles que tots podem emprendre principalment en relació a la millora de la mobilitat.

– Evitar l’ús del vehicle si no és necessari i especialment pels trajectes curts

– Utilitzar el transport públic

– Compartir el vehicle

– Aturar el motor del vehicle quan hi hagi cua, evitant de deixar el motor en ralentí

– Conduir de manera pausada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada