Andorra Turisme vol convertir el riu Valira en un “parc d’aigües braves urbà” de més d’11 quilòmetres

El ministre de Turisme, Francesc Camp, ha presentat aquest dimarts al migdia un nou projecte turístic per als mesos d’abril, maig i juny. Es tracta d’un “parc d’aigües braves urbà” pel riu Valira i que ha de permetre baixar des d’Escaldes-Engordany fins la frontera del riu Runer a Sant Julià, passant per Andorra la Vella. En total més d’11 quilòmetres per recórrer en canoa, caiac, ràfting o hidrospeed.

Aquest dimarts s’ha presentat l’acord entre Andorra Turisme i els tres comuns implicats per començar a analitzar la viabilitat del projecte i quina inversió és necessària partint que caldrà fer obres de canalització al riu per assegurar el cabal durant aquests tres mesos. “L’activitat es pot desenvolupar segur, el tema és que el període de temps sigui prou llarg com perquè tingui sentit la inversió”, ha explicat Lluís Rabaneda, de l’empresa Roc Roi, encarregada d’estudiar la viabilitat d’un projecte que, si tira endavant, podria ser una realitat la primavera vinent.

Andorra Turisme té en ment un nou projecte per portar turistes al país, mantenint la seva idea de desestacionalitzar l’oferta i no decaure en visitants durant la temporada baixa. Es tracta d’un “parc d’aigües braves urbà”, una idea singular que no es troba als països de l’entorn i que permetrà als qui el provin recórrer més d’11 quilòmetres del riu Valira, entre Escaldes-Engordany i la frontera del Riu Runer, a Sant Julià de Lòria. Així ho ha explicat aquest dimarts al migdia el ministre de Turisme, Francesc Camp, acompanyat dels cònsols majors dels tres comuns implicats en el projecte, Josep Vila, Conxita Marsol i Trini Marín.

“Volem aprofitar el riu Valira per fer descensos en canoa, caiac, ràfting i hidrospeed”, ha explicat Camp. El ministre ha posat l’exemple del Pallars, que durant l’estiu acull 300.000 persones les quals deixen 40 milions d’euros a la zona. “Si ha funcionat allà, podria funcionar a Andorra”, ha assegurat.

El que s’ha presentat avui és l’acord entre els tres comuns i Andorra Turisme per iniciar un estudi de viabilitat hidràulica que determini si és factible introduir aquest esport de descens al riu Valira, així com quines són les inversions necessàries per adaptar el riu, i els aspectes legals de tot plegat. L’estudi ha començat aquest mateix dimarts amb el descensos de les primeres canoes per la zona escaldenca. Anirà a càrrec de Roc Roi, una empresa especialitzada experta en aquesta tipologia d’activitats. Si finalment es considera que és viable el projecte, la intenció és fer un concurs públic per adjudicar una concessió a l’empresa que presenti l’oferta més interessant.

Precisament Lluís Rabaneda, soci de Roc Roi, ha afirmat amb rotunditat que un circuit d’aquest estil al riu Valira “segur que es pot fer”, però que el que cal determinar és “si el període de temps seria prou llarg com perquè tingui sentit la inversió inicial” que hauria de fer l’empresa. Ha afirmat també que el concepte de “ràfting urbà és un element diferenciador que no coneixem enlloc”. Daquí a unes setmanes, ha informat Rabaneda, vindrà a Andorra un enginyer nord-americà especialitzat en temes hidràulics per a l’ús recreatiu, que farà “una avaluació del recorregut”. Les conclusions es tindran al setembre i si són favorables, no hi haurà cap problema per iniciar l’activitat la primavera vinent, sempre que es facin durant l’hivern les obres necessàries al riu.

Aquestes obres estaran relacionades amb la canalització del riu per tal que es pugui seguir oferint l’activitat quan hi hagi cabals d’aigua més baixos, sobretot al juliol. Per aquest motiu, caldrà arribar a un acord amb “les concessionàries hidroelèctriques per regular els cabals en hores concretes”, ha explicat Carlos Rabaneda, l’altre soci de Roc Roi.

Pel que fa als cònsols, tots han compartit la seva satisfacció per haver arribat a un acord per tirar endavant un projecte d’aquestes característiques. Josep Vila ha explicat que el seu Comú ja va estudiar una idea semblant fa un parell d’anys i que les conclusions van determinar “que és possible”, almenys a la zona de Sant Julià.

(Text i foto: ANA)

5 comentaris

  1. Ho trobo molt bona idea.jo crec ke amb infrastrutures d’aket pais, podria fer dies…lo important es ke.algu se li he ences la llumeta .felicitats

  2. Per una vegada, veig que hi ha gent inteligent.
    Si senyor, aprofitem lo que el nostre país ens aporta per fer creixe aquest.

    1. Doncs no va ser plegats. Però al Valira en vaig fer. D’Escaldes fins a l’alçada de la rotonda plaça de braus (davant Festa Andorra actual).

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES