telecomEl  ministre de Finances, Jordi Cinca, ha justificat que el Govern utilitzi la totalitat dels beneficis d’Andorra Telecom pel fet que l’entitat té actualment 250 milions d’euros en reserves, i que al final de la legislatura “tindrà més reserves de les que tenia el 2011”. Cinca ha indicat que aquesta quantitat és molt superior a les inversions que té previstes la societat per als propers 10 anys i, per tant, ha defensat que “no és una anomalia sinó que és recomanable” que es reparteixin els dividends dels ingressos, ja que es tracta d’una societat 100% pública. D’altra banda, el ministre ha anunciat que l’any 2016 es tancarà amb un dèficit per sota del pressupostat, de manera que l’endeutament es tancarà al 36,7% del PIB, per sota del límit que marca la llei establert en el 40%.

Jordi Cinca ha assegurat que el repartiment de dividends provinents d’Andorra Telecom “no és novedós i és de sentit comú”, malgrat que a partir del 2015 es va decidir repartir la totalitat dels beneficis de l’entitat, tal com s’ha tornat a preveure per al 2017, i s’estudia de cara al 2018 i el 2019. Cinca ha recordat que el 2015 el Govern va utilitzar 19 milions d’euros, el 2016 26 i el 2017 n’utilitzarà 28 milions, cosa que reflecteix que “els beneficis d’Andorra Telecom van a l’alça”.

A més, el ministre ha dit que actualment, la societat té unes reserves de 250 milions d’euros, més que suficients per fer front a les inversions previstes per als propers 10 anys. Tot i això, les previsions del Govern són que per al 2018 i el 2019 els ingressos d’Andorra Telecom vagin a la baixa, a causa de l’impacte de la fi de les tarifes d’itinerància, l’anomenat ‘roaming’. No obstant això, ha assegurat que aquesta font d’ingressos no desapareixerà ni de cop ni totalment, ja que com que Andorra no forma part de la Unió Europea, haurà de negociar les tarifes amb cadascun dels operadors.

D’altra banda, Jordi Cinca ha avançat que es preveu tancar l’exercici 2016 per sota de les xifres pressupostades inicialment, és a dir, amb un dèficit inferior als 28 milions previstos inicialment. Aquest fet, tal com ha indicat Cinca, permetrà situar-se “confortablement per sota dels límits” que marca la llei. En concret, i en relació al PIB, la previsió és acabar en un 36,7%, tenint en compte que el límit legal és del 40%. A més, el ministre ha dit que el percentatge encara serà millor si se suma l’endeutament del Govern amb el dels comuns, gràcies a l’esforç que han fet les corporacions locals per reduir deute. Per a l’any 2017, els comuns rebran un total de 54,6 milions d’euros de transferències, la mateixa xifra dels darrers exercicis.

Text i foto. ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada