Andorra Telecom i Inlingua guardonats per les seves accions a favor de la igualtat de gènere

Foto ANA

Andorra Telecom i Inlingua han rebut el guardó Olympe de Gouges de promoció de la igualtat de gènere en l’àmbit laboral, atorgat per l’Àrea de Polítiques d’Igualtat del Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior. Aquest guardó, que s’atorga per primer any amb motiu del Dia internacional de la dona treballadora, reconeix les accions i mesures implementades en aquestes empreses per la igualtat de drets d’homes i dones.

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha lliurat el guardó a les dues empreses guanyadores i ha reconegut el seu compromís ferm amb la igualtat de gènere. Així, ha remarcat que la lluita per la igualtat de drets entre homes i dones és una lluita pels valors democràtics i que des del Govern es treballa incansablement per assolir aquesta igualtat. En aquest sentit ha anunciat que el projecte de llei d’igualtat en què s’està treballant inclourà mesures que afectaran directament a la igualtat en l’àmbit laboral, establint, per exemple, controls efectius de la igualtat salarial.

En la seva intervenció, el ministre Espot, s’ha referit a les dues dimensions de la bretxa salarial. Una primera, relativa a les diferències en la retribució per raó de sexe en un mateix sector, empresa i categoria professional, que en paraules del titular d’Afers Socials, s’ha de combatre des de la responsabilitat dels poders públics, donant eines especifiques a les dones discriminades per poder-ho denunciar.

Pel que fa a la segona dimensió de la bretxa salarial, és la relativa a la diferència entre els salaris que reben de mitjana les dones i els homes, amb independència del sector professional o de la categoria professional. Darrere d’aquest punt, Espot ha apuntat diverses causes i ha afirmat que la lluita contra aquesta noció de la bretxa salarial requereix d’un enfoc més transversal, amb plans concrets de formació a les escoles, polítiques d’incentius a les empreses, un rol exemplar de l’Administració pública i la paritat real i efectiva a les institucions públiques i als centres de decisió.

Així, Espot ha reconegut la implicació de les dues empreses guanyadores i ha remarcat que aquests esforços en l’àmbit privat tenen una gran repercussió.

Inlingua ha estat premiada amb el guardó Olympe de Gouges de la categoria de mitjana empresa per haver adoptat mesures com la creació d’una comissió d’igualtat permanent. A més, ha dut a terme enquestes periòdiques entre la plantilla, ha establert un procediment de denúncia d’assetjament sexual, ha aplicat mesures de sensibilització i ha implementat la perspectiva de gènere de manera transversal en la seva activitat comercial.

Andorra Telecom, per la seva banda, ha rebut el guardó de la categoria de gran empresa pel seu compromís amb una comunicació no sexista i per la sensibilització i la formació en matèria d’igualtat. A més ha dut a terme un estudi acurat dels llocs de treball amb una política retributiva lliure d’estereotips de gènere, i ha establert programes de conciliació de la vida laboral, personal i familiar, i ha aprovat un protocol de prevenció de l’assetjament sexual.

L’acte de lliurament dels guardons ha tingut lloc a l’Hotel Cèntric, i ha comptat també amb una conferència a càrrec de la CFO de Shechers Iberia, Rosa Allegue, i de la directora general de GVC Gaesco, Carme Hortalà. Les dues dones amb càrrecs de responsabilitat han explicat les seves experiències i els entrebancs que han trobat pel fet de ser dones.

TOTES LES NOTÍCIES