Andorra Telecom alerta sobre casos de frau amb trucades a través de centraletes IP

En la societat de la informació en la que vivim, els ciberdelictes van a l’alça. Internet no entén de fronteres i Andorra, tot i els esforços diaris que realitza en matèria de seguretat, és tant vulnerable als ciberdelictes com qualsevol altre lloc del món.

Darrerament, s’han anat donant casos de delictes en centraletes d’empreses andorranes, que s’han cristal·litzat en desagradables sorpreses en la factura de telèfon i Andorra Telecom vol reiterar que aquests delictes es poden prevenir.

 

Què és una centraleta IP?

Internet permet trucar amb veu sobre IP, a uns preus molt reduïts (o de manera totalment gratuïta). Algunes centraletes, permeten, fer conviure el sistema telefònic de tota la vida i el sistema telefònic via Internet. Això permet que en funció de com es marqui o a qui es marqui, la trucada s’efectuï per Internet o a través de la xarxa telefònica tradicional.

Podríem dir doncs, que aquestes centraletes IP, tenen un peu a Internet i un altre a la xarxa telefònica convencional. No obstant, si no s’instal·len de manera segura, poden ser hackejades per pirates informàtics. Això permetria que la centraleta acceptés trucades via Internet que sortirien de manera tradicional.

 

Quin perill existeix?

Una centraleta IP piratejada permetria generar trucades via Internet sense cost pel que truca (sovint des de països del tercer món, o àrabs o d’Europa de l’Est) a destins costosos (fins i tot de vegades a numeració premium). El cost d’aquestes trucades, que resulta elevat, l’hauria d’assumir el titular de la centraleta IP.

És molt important establir mecanismes de seguretat informàtica per aquests tipus de centraletes, ja que s’han detectat casos de centraletes piratejades tant des del moment de la seva instal·lació (instal·lació poc segura) com per culpa d’un manteniment inadequat.

 

Té afectació més enllà de l’àmbit empresarial?

Si bé no s’han detectat al país casos que afectin a particulars, si que hi ha serveis similars als anteriorment mencionats destinats al client residencial. El funcionament és el mateix, per tant el risc existeix i cal tenir-ho present..

(Text: Andorra Telecom)

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.