Andorra té 43 explotacions apícoles però només el 18% de les arnes es destinen a la comercialització

apicultorsEl país disposa de 43 explotacions apícoles registrades amb un total de 314 arnes, de les quals només el 18% es destinen a la comercialització. La resta de la producció de mel és per a ús propi, i la parròquia amb més activitat és Sant Julià de Lòria. Així s’ha donat a conèixer aquest dissabte durant la primera Trobada d’Apicultors al Principat d’Andorra, que té per objectiu agrupar els apicultors del país per compartir experiències i coneixements, com és el de l’amenaça de la vespa velutina. El professor de Botànica de la Universitat de Barcelona, Jaume Cambra, ha alertat que és inevitable que aquesta vespa acabi arribant a Andorra i ha recomanat la creació d’una xarxa de control i vigilància per recollir dades sobre com es va estenent.

El president de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA), Xavier Coma, ha informat que actualment hi ha 43 explotacions apícoles donades d’alta, 18 d’elles com a explotació única i 24 com a complementària d’altres. A nivell d’arnes, se’n comptabilitzen un total de 314, 257 de les quals es destinen a l’autoconsum i només 57 són per a la comercialització. La parròquia amb més activitat és Sant Julià, amb 147 arnes i 11 explotacions, seguida d’Encamp amb 47 arnes, Canillo amb 45, i Escaldes-Engordany amb 43. En canvi, Andorra la Vella té una explotació registrada però encara sense arnes, la Massana té 12 arnes i Ordino 20.

Coma ha indicat que l’interès pel sector s’ha produït en els darrers anys, però que la majoria de productors ho fan per afició i per consum propi. L’important, més que intentar augmentar l’activitat, és que la mel d’Andorra ‘es conegui i s’apreciï’. De fet, l’atractiu principal és que és un producte de la terra, que pot ser molt apreciat pels visitants, i que a Andorra s’utilitzen pocs fitosanitaris i herbicides, per la qual cosa es pot aconseguir ‘una mel més pura i una cabana apícola sana’.

La trobada s’ha organitzat tenint en compte l’interès creixent per l’activitat. Coma ha indicat que fa 5 anys des de l’associació es van començar a fer cursos i que ja hi han participat unes 150 persones, i que a més, l’any passat el Govern va aprovar el Reglament d’activitat apícola. Per incentivar la comercialització de la mel, el director d’Agricultura, Landry Riba, i el Cap d’Àrea de Seguretat Alimentària, Jesús Galindo, han explicat quins són els passos que cal seguir.

L’acte ha comptat amb la conferència de l’apicultor i professor de Botànica de la Universitat de Barcelona Jaume Cambra, que ha assegurat que la vespa velutina és una amenaça real per a les explotacions andorranes, tot i que la plaga encara no hagi arribat al país. Cambra ha dit que aquesta vespa s’adapta a tot tipus de climes i que per tant és inevitable que arribi a Andorra i afecti les seves explotacions apícoles, i més tenint en compte que els apiaris més petits són els que estan més en risc. Així, Cambra ha recomanat que s’estableixi una xarxa de control, que podria estar formada per l’administració, els científics i els apicultors, per vigilar, localitzar nius i recollir informació per saber com es va estenent la plaga. De moment, les úniques eines que hi ha per combatre-la són la destrucció de nius i la instal·lació de trampes a prop dels ruscos.

La trobada d’aquest dissabte, que s’ha fet coincidint amb Sant Ambrós, patró dels apicultors, ha servit per compartir experiències i coneixements, i des de l’APRA, Xavier Coma ha mostrat la voluntat que l’esdeveniment tingui continuïtat cada any.

TOTES LES NOTÍCIES