Andorra Sostenible remarca la conscienciació mediambiental de les proves esportives a la muntanya

El Centre Andorra Sostenible està duent a terme diferents tasques i iniciatives per conscienciar la població, en general, sobre les sortides a la muntanya, ja siguin per fer esport o per passejar. El responsable, Javier Gómez, destaca que “Andorra s’està posicionant com un escenari de respecte per la sostenibilitat de les activitats esportives molt important”, la qual cosa es plasma, per exemple en proves com la Ultra Trail o la Font Blanca. A més, van fer una feina amb alumnes de Formació professional al voltant dels refugis i han ofert un taller sobre sortides a la muntanya del que han gaudit 429 alumnes. 

Andorra s’està posicionant com un punt de referència de proves esportives, especialment curses, a la muntanya i aquest posicionament ve acompanyat, tal com destaca el responsable del Centre Andorra Sostenible (CAS), Javier Gómez, per una major consciència tant per part dels organitzadors com dels practicants pel respecte al medi. Això fa afirmar Gómez que “Andorra s’està posicionant com un escenari de respecte per la sostenibilitat de les activitats esportives molt important” i posa com a exemple la feina que es fa a l’Ultra Trail o també a la Font Blanca, per incidir en aquesta conscienciació.

Des del Centre Andorra Sostenible volen aportar el seu “granet de sorra” a totes aquestes accions i no només pel que fa a les proves esportives que es fan a la muntanya sinó també a tots els usuaris que amb el bon temps surten a la muntanya i fan servir, entre altres, els refugis. D’aquesta manera, ja el 2014 es va dedicar una jornada al consum responsable de material esportiu i a les bones pràctiques a la muntanya. L’any següent, el 2015, es va fer un treball amb els alumnes de la formació professional a través del qual es va fer la neteja del refugi de Roca de Pimes i, a més a més, es va editar un catàleg de bones pràctiques als refugis que es van ubicar a les diferents instal·lacions perquè els usuaris sàpiguen què fer quan arriben, mentre hi són i quan marxen d’aquests refugis.

Des del CAS també es va fer una feina amb la Federació Andorrana d’Esquí al voltant de la prova de la Font Blanca  per “revisar l’impacte que tenen aquest tipus d’activitats o com es podien fer més sostenibles”. Així, a banda d’aquest estudi de sostenibilitat que es va dur a terme també es va fer una compensació de les emissions de CO2. Així, Gómez remarca que els organitzadors tant d’aquesta com d’altres proves fan una “reflexió” i tenen una sensibilitat per aquestes qüestions.

A banda d’aquesta feina, des del Centre Andorra Sostenible es va pensar en dedicar la revista digital ‘Estàs al CAS?’ a la muntanya, l’esport i la sostenibilitat per fer arribar aquest missatge i aquesta reflexió al públic en general. Gómez incideix en algunes d’aquestes recomanacions, com per exemple endur-se els residus que s’hagin generat i baixar-los al medi urbà, fins i tot els orgànics, ja que sovint la descomposició és molt lenta pel clima fred. A més, recorda que la hiperfreqüèntació eleva “els riscos per a la biodiversitat” i, per tant, s’han de seguir unes normes bàsiques com no sortir dels camins o intentar no fer soroll, no recollir res de la flora i, també, no sortir de nit si no és necessari, ja que les llums que es fan servir poden destorbar la fauna. Pel que fa a la higiene, cal utilitzar materials biodegradables o enterrar les defecacions. “Cal un canvi de xip” recorda Gómez, posant en relleu que “no és un espai urbà i el nostre comportament no pot ser el mateix”.

I una feina molt important del centre és la que es duu a terme a les escoles i, en aquest sentit, cal destacar que al llarg d’aquest curs 429 alumnes han gaudit del taller ‘La Pinea se’n va d’excursió’ en què es tracten temes com ara la prevenció dels residus o la preservació del paisatge, i en què s’ensenya els participants a preparar una motxil·la per anar a la muntanya. La voluntat és continuar oferint aquest i d’altres tallers per treballar conceptes al voltant de la sostenibilitat amb els més petits.

Text i foto. ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *