Andorra signa l’Acord de París contra el canvi climàtic

El Govern ha aprovat la signatura de l’Acord de París. Aquest acord internacional va ser adoptat per la 21a sessió de la Conferència dels Estats part al Conveni marc de les Nacions Unides sobre canvi climàtic, l’anomenada COP21, celebrada entre el 30 de novembre i el 12 de desembre de 2015 a París. L’Acord de París s’obrirà a signatura el pròxim 22 d’abril del 2016 a Nova York, en el marc de la Cerimònia d’Alt Nivell convocada pel secretari general de les Nacions Unides, on està prevista l’assistència del cap de Govern, Antoni Martí, acompanyat per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó. El dia d’avui està confirmada l’assistència de més de 90 Estats membres per tal de donar continuïtat al compromís acordat en el marc de la COP 21.

Aquest nou Acord esdevé un instrument jurídic universal vinculant pels estats signataris, que servirà per donar compliment als objectius establerts al Conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic (CMNUCC), que estableix un marc general dels esforços internacionals per fer front al canvi climàtic. El Conveni té com a objectiu estabilitzar les concentracions de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera per tal d’impedir la degradació del clima. Andorra va adherir-se a la CMNUCC el 2 de març del 2011.

L’Acord de París pretén ser un instrument més al servei del CMNUCC i estableix com a objectiu limitar les concentracions de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera per tal d’evitar que la temperatura global del planeta no augmenti 2 °C i es tendeixi a l’1,5 °C. A més, l’Acord de París preveu la creació d’un mecanisme de transparència i verificació dels compromisos dels Estats i reconeix les responsabilitats comunes i diferenciades dels Estats en l’acció climàtica.
Amb la signatura d’aquest Acord, Andorra fa un pas més en la lluita contra el canvi climàtic amb el compromís de comunicar cada 5 anys les contribucions previstes determinades en l’àmbit nacional (CPDN). Andorra es responsabilitza de tendir, a llarg termini, a l’equilibri entre emissions i absorcions de gasos d’efecte hivernacle.

L’Acord de París entrarà en vigor un cop 55 Estats part a la CMNUCC, que a més representin un percentatge estimat del 55% del total d’emissions globals de gasos d’efecte hivernacle, el ratifiquin o s’hi adhereixin.

TOTES LES NOTÍCIES