Andorra ha signat el protocol addicional d’adhesió d’Andorra al Conveni per a la prevenció del terrorisme. El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha participat en l’acte de signatura que s’ha dut a terme en el marc de la 127a sessió del Comitè de Ministres del Consell d’Europa que se celebra a Nicòsia, Xipre. Amb Andorra ja són 31 els països signataris. Aquest nou instrument, adoptat pel Consell d’Europa l’octubre del 2015, té per objectius la prevenció del terrorisme des de diferents fronts: d’una banda, amb la qualificació d’infraccions penals de certs actes que tendeixen a la comissió d’infraccions terroristes com la provocació pública, el reclutament i l’entrenament per al terrorisme; i d’altra banda, amb l’enfortiment de la cooperació, nacional i internacional, per a la prevenció del terrorisme.

En la seva intervenció davant la sessió del Comitè de Ministres del Consell d’Europa, Gilbert Saboya ha recordat el ferm compromís d’Andorra a favor dels valors del Consell d’Europa, i en la contribució constructiva per fer front als populismes emergents que amenacen les democràcies; un compromís que queda palès, segons ha manifestat el ministre d’Afers Exteriors, amb la signatura, avui, del protocol addicional al Conveni per a la prevenció del terrorisme. El ministre, també ha celebrat la redacció final del Conveni de Nicòsia, per a la protecció de béns culturals, i ha manifestat que la preservació del patrimoni és essencial per salvaguardar el testimoniatge de la identitat nacional.

Saboya ha posat en relleu que Andorra ha contribuït activament al debat relatiu al pla d’acció per a la protecció dels infants refugiats i migrants a Europa. En aquest sentit, ha anunciat que el Principat destinarà una part de la contribució voluntària anual que Andorra fa al Consell d’Europa al pla d’acció que està impulsant el secretari general d’aquesta institució, Thorbjørn Jagland.

En referència a l’educació, Gilbert Saboya ha recordat que Andorra està plenament compromès a mantenir i defensar, en l’àmbit polític i tècnic, el desenvolupament d’un marc de competències per una cultura de la democràcia. El ministre ha reafirmat la importància de l’educació, com la millor eina per transformar la societat, i fer front a l’extremisme i la intolerància. Així, el ministre ha recordat el projecte de modificació del títol d’Estat d’ensenyant, amb l’objectiu d’incloure la formació dels valors democràtics, un projecte que es preveu desenvolupar amb el suport del Consell d’Europa i l’Institut Wergeland

La 127a sessió del Comitè de Ministres del Consell d’Europa finalitza la presidència xipriota del Comitè de ministres que passa el relleu a la República txeca per 6 mesos. Durant la sessió s’han abordat temes relacionats amb la prevenció i lluita contra el terrorisme, les migracions i els drets humans i més particularment els drets dels infants. Les diferents delegacions han participat en els debats partint de l’informe del Secretari General del Consell d’Europa, Thorbjørn Jagland, respecte a la situació de la democràcia, dels drets humans i de l’estat de dret 2017, el populisme, i els contra poders a Europa.

Després de la sessió formal d’aquest matí, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha participat en un dinar de treball informal sobre la lluita contra el terrorisme per impulsar i enfortir l’acció paneuropea.

Durant la seva estada a Xipre, Gilbert Saboya, també ha mantingut diverses reunions bilaterals. Amb els homòlegs de Suïssa, Mònaco i San Marino s’han abordat les negociacions per a l’acord d’associació amb la UE. Amb Grècia i Lituània s’ha tractat les llistes de països amb baixa fiscalitat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada