Andorra se suma entre el 16 i el 24 de novembre a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Andorra celebrarà entre el 16 i el 24 de novembre la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Aquest serà el cinquè que el Principat se suma a la iniciativa. En aquest sentit, el Govern, mitjançant el Centre Andorra Sostenible, i els Comuns han organitzat un nodrit ventall d’activitats i propostes amb la voluntat d’arribar a un públic ampli i tractar la prevenció de residus des de diversos punts de vista.

L’any 2009 va néixer la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, per difondre el concepte de la prevenció de residus i evidenciar el seu impacte en el medi ambient. Al llarg de la Setmana es realitzen accions a tota Europa organitzades per diversos actors -administracions, associacions, escoles, empreses, ONG, etc.- i dirigides al conjunt de la població.

Les accions s’estructuren al voltant de cinc grans temes:

· Sensibilitzar sobre l’excés de residus

· Produir millor: buscant solucions imaginatives com l’ecodissseny i els productes ecològics, la producció neta, etc.

· Consumir millor: promoció de la compra responsable, els productes de proximitat i de kilòmetre zero, privilegiar les compres a l’engròs i amb menys envasos, fomentar el préstec, etc.

· Allargar la vida dels productes: impulsant la reparació i les donacions i donant una segona vida als objectes.

· Llençar menys residus: millorant els hàbits quotidians i evitant, entre altres, el malbaratament alimentari.

La Setmana comença el dissabte 16 de novembre coincidint amb el Dia europeu de la reutilització i amb dues propostes relacionades amb la cuina d’aprofitament: la xerrada del xef català Isma Prados a Escaldes-Engordany i el sopar solidari Aprofita’nyam a la Massana.

Diumenge 17 s’han previst actes al Centre Comercial Illa Carlemany d’Escaldes-Engordany amb la inauguració del projecte “Passallibres”, consistent en prestatges realitzats per les escoles d’art i que serviran per l’intercanvi gratuït de llibres a diferents espais públics del país. També hi haurà una flashmob relacionada amb la fi de les bosses plàstiques d’un sol ús que serà una realitat el proper 19 d’aquest mes.

Dilluns 18 serà el dia en que els ciutadans que ho vulguin podran visitar les empreses associades a l’AGREDA (Associació de Gestors de Residus d’Andorra) en una jornada de portes obertes per conèixer de primera mà com funcionen les empreses dedicades al sector dels residus. El mateix dia també es faran tallers de reutilització de paper i xerrades amb els alumnes del col·legi Janer de Santa Coloma sobre experiències d’intercanvi i comerç de segona mà que actualment estan funcionant al país, especialment en el sector del material esportiu.

Dimarts 19 es distribuiran gratuïtament entre les escoles verdes d’Andorra que ho hagin sol·licitat “bocanrolls”: embolcalls reutilitzables pels entrepans, un utensili d’ús quotidià molt útil que permet minimitzar els residus com el paper d’alumini o el plàstic film.

Pel conjunt de la ciutadania també s’ha fet una programació extensa de tallers basats en la reutilització que permeten recuperar certs elements quotidians amb solucions imaginatives. Es tracta dels tallers de patchwork i de reutilització de vidre i suro programats a les escoles d’art d’Encamp i Escaldes-Engordany i de dos tallers d’instruments de música amb material reutilitzat programats a Sant Julià de Lòria.

Els mercats d’intercanvi i segona mà també tindran la seva cita durant els dos caps de setmana de la Setmana europea de la prevenció de residus. En concret, diumenge 17 a la Massana on també es dinamitzaran de forma paral·lela tallers de manteniment i restauració i diumenge 24 serà el torn del mercat de Canillo.

Durant tota la setmana es dinamitzaran altres accions com la segona tongada de distribució gratuïta entre els ciutadans d’ampolles de vidre reutilitzables “Aigua d’Andorra” i dos iniciatives destinades a la reducció de consum de paper a l’Administració: la supressió de les edicions en paper de diaris i butlletins del Consell General i la campanya “el teu paper” destinada a minimitzar els residus de paper a les oficines. També s’inicia una acció de comunicació a la xarxa social Twitter dinamitzada pel Centre Andorra Sostenible on, amb l’etiqueta #reutilitzand, tot aquell que ho vulgui pot compartir els seu millors consells i les seves idees més enginyoses per reutilitzar elements de la vida quotidiana i així donar-los una nova vida.

Pel que fa als centres escolars i dels Punts Joves, el Centre Andorra Sostenible posa a la seva disposició la seva oferta de recursos educatius en prevenció de residus, amb un dossier pedagògic que es pot consultar al web www.sostenibilitat.ad.

Per més informació: Centre Andorra Sostenible (Facebook i Twitter), www.sostenibilitat.ad, www.mediambient.ad