Andorra se suma a la Setmana Europea de la Vacunació

El director de Salut i Benestar, Josep Casals, i la cap d’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, han comparegut aquest dijous amb motiu de la Setmana Europea de la Vacunació. En aquest sentit, Andorra se s’ha sumat als països europeus, facilitant informació sobre la vacunació a Andorra, els plans i calendaris establerts, els centres administradors i les campanyes programades, així com les recomanacions a seguir.

Casals i Vidal han recordat que les vacunes constitueixen una de les actuacions sanitàries més eficaces que es coneixen. De fet, es considera que després de la potabilització de les aigües, la prevenció de malalties infeccioses greus mitjançant les vacunacions és la mesura de salut pública més important i la que redueix de forma més important les malalties i la mortalitat al món. La finalitat de la vacunació és doble: protegir l’individu de la malaltia o malalties per les quals ha estat vacunat i establir un fenomen d’immunitat de grup i interrompre la transmissió de l’agent causal de la malaltia, disminuint-ne la incidència.

La vacunació a Andorra afronta les malalties immunoprevenibles i té com a objectius específics la protecció individual davant les malalties prevenibles per vacuna; assolir cobertures de vacunació prou altes per impedir la transmissió interhumana de determinades malalties i aconseguir la seva eliminació quan sigui possible; i disminuir la morbimortalitat causada per la grip en els grups de població considerats d’alt risc de patir complicacions relacionades amb la grip.

L’estratègia que se segueix passa per la implicació dels professionals de la salut i, en especial, els metges de capçalera, els pediatres i les infermeres d’atenció primària en la promoció de la vacunació en general; el pla de vacunacions sistemàtiques; les recomanacions per a la vacunació dels adults; les campanyes de vacunació (sistemàtiques i puntuals); i el control del carnet de vacunes a les escoles

Un cop feta l’avaluació a partir de les dades de cobertura de vacunes i les dades de la vigilància de les malalties es pot concloure que Andorra disposa d’unes bones cobertures de vacunació pel que fa als infants, però que encara cal treballar per millorar la vacunació dels infants més grans i la dels adolescents. Així doncs, es preveu organitzar accions concretes per facilitar i millorar la vacunació contra la Diftèria, el Tètanus i la Tos ferina en el grup d’adolescents.

(Cliqueu per ampliar)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *