fenollEl Govern d’Andorra se suma, enguany, a la campanya del Consell d’Europa de lluita contra la violència de gènere ‘He for She’, que vol implicar els homes en aquesta lluita. Per aquest motiu, des del Ministeri de Salut, Afers Socials i Ocupació i el Comú d’Andorra la Vella s’ha organitzat una conferència i taller titulada ‘Com implicar els homes en la prevenció de la violència’ a càrrec del psicòleg i director del màster interdisciplinari en prevenció i tractament de la violència familiar de la Universitat de Barcelona, José Manuel Alonso Varea.

La secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, ha anunciat avui aquest acte que està orientat als professionals del sector, i ha indicat que des del Ministeri es continua apostant per la prevenció, amb tallers a les escoles.

Amb motiu del Dia Internacional per a l’eradicació de tot tipus de violència envers les dones, a més, el cap d’Àrea d’Atenció social Primària, Joan Carles Villaverde, i l’educadora social de l’Equip d’Atenció Integral a la Dona (EAID), Mireia Porras, han presentat les dades dels casos atesos des de principis d’aquest any.

L’EAID ha atès, des del gener del 2015 un total de 120 casos, dels quals 49 són nous, i això representarà, segons Villaverde, una disminució d’entre el 18 i el 20% dels casos.

Dels casos atesos per l’equip, a més, el cap d’Àrea ha indicat que el 81% no retornen amb la parella, mentre que el 17% sí que ho fan, i el 2% abandonen el programa. Villaverde també ha destacat que la font d’arribada a l’EAID cada vegada és més la iniciativa pròpia, cosa que considera que es deu al fet que l’equip és cada vegada més conegut entre la població.

Pel que fa als tipus d’abusos que pateixen les dones, totes pateixen abús psicològic, mentre que els abusos econòmics afecten el 66% de les dones, el 58% pateixen abusos físics, el 69% abusos socials, i el 31% abús sexual. La dada de l’abús sexual s’ha incrementat respecte a l’any anterior, però des de l’EAID han destacat que es tracta d’una major detecció perquè els professionals estan més formats en aquest àmbit i és un tema que a les dones maltractades els costa reconèixer. Això, però, no implica que els abusos s’hagin incrementat.

Altres dades facilitades per l’EAID fan referència als infants afectats directament per aquestes situacions, que al llarg de l’any s’han situat en 143.
L’Equip d’Atenció Integral a la Dona treballa totes les vessants d’atenció que pugui necessitar una dona que hagi patit maltractaments, i en cada cas s’avaluen les seves necessitats. Així, en algunes situacions es determina que poden necessitar ajuts econòmics, i concretament al llarg del 2015 s’han donat 57 ajuts per un valor de 82.275,80 euros en el marc d’aquest programa.