El Departament d’Estadística ha fet públiques avui les primeres dades oficials sobre l’equipament i l’ús de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a les llars, recollides conjuntament amb Andorra Telecom, i que situen Andorra entre els països capdavanters d’Europa en l’accés i ús a Internet.

Aquesta enquesta s’engloba en les previsions de la Llei del Pla d’estadística 2018-2021 i el seu desplegament en el primer Programa estadístic per a l’any 2018.

L’estudi recull informació sobre l’equipament en productes TIC, el grau i la seva forma d’utilització, fent especial èmfasis en l’ús de l’ordinador, accés i ús d’Internet, l’administració electrònica, el comerç electrònic i les competències digitals de la població. També inclou un mòdul especial centrat en els menors d’entre 10 a 15 anys per tal de conèixer els usos i l’equipament tecnològic a disposició d’aquest col·lectiu. D’entre els resultats principals, es desprèn que el 94,5% de les llars tenen accés a Internet i que el 91,6% de la població ha utilitzat Internet en els darrers tres mesos, dels quals el 95,8% s’hi connecta diàriament. D’altra banda, tres de cada quatre menors d’edat d’entre 10 i 15 anys disposen de telèfon mòbil i el 36,3% disposen de dades mòbils.

El coordinador del Departament d’Estadística, Enric Ripoll ha explicat que l’enquesta s’ha confeccionat en base a una mostra de 600 llars (on hi viu almenys una persona d’entre 16 i 74 anys) i 584 residents d’entre 16 i 74 anys (a més d’un centenar de menors d’entre 10 i 15 anys). Enric Ripoll també ha destacat que es tracta d’una estadística homologada d’acord amb els estàndards de l’estadística oficial europea, de manera que permet la comparació internacional dels seus resultats.
Per la seva banda, el portaveu d’Andorra Telecom, Enric Casadevall, ha ressaltat que els resultats de l’enquesta corroboren que Andorra està ben posicionada en infraestructures tecnològiques i de comunicacions, i que aquesta alta implantació de les TIC és molt utilitzada per la població del Principat, fet que Casadevall ha qualificat de positiu.

De les nombroses dades que s’obtenen amb aquesta enquesta, destaca que el 40,4% de la població que ha utilitzat Internet en el darrer any ha efectuat algun tràmit electrònic utilitzant les pàgines habilitades per l’administració pública. I la meitat de la població d’entre que ha utilitzat algun cop internet ha efectuat una compra en línia i el 31,1% ho ha fet en els darrers tres mesos.

En relació als valors mitjans de la Unió Europea, Andorra destaca especialment en l’accés i l’ús d’Internet per part de la població, sent el segon país on més s’utilitza el telèfon mòbil per connectar-se a Internet, el tercer país on més proporció de persones es connecten diàriament a Internet, el setè país en proporció de llars amb accés a Internet i el desè país on més percentatge de persones es connecten a Internet en els darrers tres mesos. En contraposició, les dades andorranes presenten valors inferiors a la mitjana europea en l’ús del comerç electrònic i en la utilització de l’administració electrònica.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada