Andorra se situa com a país capdavanter a Europa amb el nou calendari de vacunes

El Ministeri de Salut ha organitzat aquest dijous al vespre una presentación del nou calendari de vacunacions adreçada als professionals de la salut. La principal novetat, tal com ha destacat la cap d’Àrea de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, és la introducció de la vacunació contra el virus de la varicel·la als quinze mesos i als tres anys i la vacuna contra el meningococ B per als infants a partir de dos mesos. En la presentació ha participat el president de la Societat Catalana de Pediatria i vicepresident de l’Associació Espanyola de Vacunologia, Fernando Moraga, que ha destacat que Andorra se situa com un “un país capdavanter” amb aquest nou calendari que serà efectiu a partir de l’1 de març.

A partir de l’1 de març entra en vigor el nou calendari de vacunació que inclou, com a principals novetats, la introducció de la vacunació contra el virus de la varicel·la per als infants nascuts a partir de l’1 de gener del 2015, que rebran una primera dosi als 15 mesos d’edat i una segona als tres anys, i la vacunació contra el meningococ B per als infants nascuts a partir de l’1 de gener del 2016, que iniciaran la vacunació als dos mesos d’edat. Aquestes dues novetats, així com els canvis en la pauta d’administració de les vacunes han estat presentades en una sessió destinada als professionals de la salut organitzada pel ministeri i que ha comptat amb la presència del president de la Societat Catalana de Pediatria i vicepresident de l’Associació Espanyola de Vacunologia, Fernando Moraga, que ha remarcat que amb aquest calendari, Andorra se situa com a país capdavanter a Europa.

D’aquesta manera, l’expert ha destacat que Andorra és el segon país europeu que introdueix la vacuna del meningococ B, en aquest cas a lactants de dos mesos. Fa uns mesos ho va fer Anglaterra i ara com ara també s’està introduïnt als Estats Units, si bé en aquest cas només a adolescents. Així, Moraga ha remarcat la vacuna de forma precoç a Andorra.

Un altre aspecte que ha destacat el president de la Societat Catalana de Pediatria és la vacuna de la varicel·la que a altres països, com per exemple Espanya, s’introduïa en edats més avançades (concretament als 12 anys), mentre que al Principat s’administrarà als quinze mesos i posteriorment als tres anys.

El tercer canvi que han posat en relleu tant Moraga com la cap de l’Àrea de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, és la simplificació de la pauta vacunacional en el primer any de vida, ja que la vacuna hexavalent passa de quatre a tres dosis, als dos, quatre i dotze mesos.

També s’ha remarcat el fet que als cinc i als quinze anys s’administri la vacuna contra la poliomelitis, una qüestió important, segons Moraga, per mantenir la cobertura d’aquesta vacuna i aconseguir, d’aquesta manera, avançar en l’eradicació d’aquesta malatia.

Pel que fa al meningococ, l’expert català ha explicat que en qualsevol moment es pot produir “un brot” i que es tracta d’una malaltia “amb una càrrega important i importants seqüeles”, amb l’impacte econòmic que això pot provocar”, amb la qual cosa ha incidit en la importància de la prevenció. També ha remarcat l’alta protecció que assegura la vacuna que s’administra contra aquesta malaltia. Així, ha emfasitzat que la “vacunació és una eina que estalvia molts diners a banda de les vides ” que pot salvar.

Vidal ha recordat que l’anterior revisió del calendari és relativament recent, incidint que s’actualitza en funció de qüestions epidemiològiques o per l’aparició de noves vacunes. També ha posat en relleu que els professionals de la salut són “uns grans col·laboradors” perquè la informació sobre les noves vacunes arribin a les famílies i ha dit que les “cobertures de vacunació són molt bones gràcies a ells”. Quant a possibles problemes en l’abastiment de vacunes, ha remarcat que les que s’administren en el calendari de vacunació per als infants “estan garantides” i que, per tant, no s’està patint cap problema en aquest sentit.

Text i foto: ANA

1 comentari

  1. Això no te res a veure amb Andorra, a d’altres països tenen el mateix problema d’abastiment (a Espanya fins i tot pitjor), és degut principalment a que el procés de fabricació d’aquesta vacuna és molt complex, sumat a que gent d’altres països ve a comprar la vacuna a Andorra per manca de distribució als seus països (jo afortunadament he pogut disposar de les dos dosis a temps, això si, reservant-les i posant-me en cua d’espera uns mesos) 🙂

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES