Andorra s’afegeix a la celebració del Dia Mundial contra el Tràfic d’Éssers Humans

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial contra el tràfic d’Éssers Humans, declarat per les Nacions Unides el 30 de juliol, l’Àrea de Polítiques d’Igualtat del Departament d’Afers Socials ha organitzat una acció informativa adreçada a la població i una formació dirigida als professionals de la xarxa de suport a les víctimes del tràfic d’Éssers Humans.

Així, el mateix 30 de juliol és dura a terme una formació professional tècnica adreçada a tots els possibles agents implicats en la detecció així com tractament de les víctimes de la tracta amb l’objectiu d’aportar eines de detecció als possibles actors que intervenen en els casos de TEH així com revisar i compartir bones pràctiques. Aquesta formació, que es durà a terme a la sala Consorcia del Centre de Congressos d’Andorra la Vella, la impartirà la treballadora social Veronica Gimenez i Fos, coordinadora de la Unitat Municipal contra el Tràfic d’Éssers Humans de l’Ajuntament de Barcelona així com la Directora de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Gas de Cid.

El mateix dimarts a les 19 h, Gimenez i Gas impartiran la conferència “Tràfic d’Éssers Humans: Prevenció i Conscienciació Social”, adreçada a la població en general per tal de donar a conèixer el fenomen del tràfic d’Éssers Humans. L’objectiu principal d’aquesta acció és la prevenció i sensibilització a través de la informació. La ponència es durà a terme a la Sala Consorcia del Centre de Congressos d’Andorra la Vella.

El Principat va ratificar el Conveni de les Nacions Unides contra la delinqüència organitzada transnacional, el novembre del 2000 i és signatari del Conveni del Consell d’Europa sobre la lluita contra el tràfic d’éssers humans del novembre del 2005. El Conveni del Consell d’Europa sobre la lluita contra el tràfic d’éssers humans va entrar en vigor a Andorra en data 1 de juliol del 2011, en conseqüència, el Consell General, el maig del 2017, va aprovar la llei de mesures per lluitar contra el tràfic d’éssers humans i protegir-ne les víctimes.

El Servei d’Atenció Integral a les Víctimes de Tràfic d’Éssers Humans (SVTEH), es va crear a través de la llei 9/2017 de mesures per lluitar contra el tràfic d’ éssers humans i protegir-ne a les víctimes, com una prestació de suport gratuïta i garantida que forma part de la cartera de serveis socials i sociosanitaris. Aquest servei queda adscrit a l’Àrea de Polítiques d’Igualtat i ofereix una atenció pluridisciplinària a les víctimes de tràfic d’éssers humans i, si escau, als seus fills/es menors d’edat, relacionada amb la protecció, la informació, l’orientació, l’assessorament i la recuperació. Aquest servei abasta funcions de tractament en l’àmbit social i funcions de seguiment en l’àmbit psicològic i jurídic, i inclou els serveis i els equipaments necessaris per garantir aquesta atenció.

En resposta als suggeriments emesos pels observadors i experts del GRETA del Consell d’Europa, que van incidir en la necessitat d’impulsar accions informatives, l’Àrea de Polítiques d’Igualtat du a terme activitats divulgatives al voltant del tràfic d’éssers humans. L’any 2018 es va publicar un fulletó informatiu amb consells preventius i informació sobre el Servei d’Atenció a Víctimes del Tràfic d’Éssers Humans. Aquest any s’han organitzat dues accions de caràcter formatiu i informatiu coincidint amb el Dia Mundial contra el tràfic d’Éssers Humans, declarat per Nacions Unides.

TOTES LES NOTÍCIES