El Consell de Ministres ha aprovat, l’adhesió d’Andorra Conveni marc de l’Organització Mundial de la Salut pel control del tabac (CMCT) de l’OMS per al control del tabac.

L’adhesió d’Andorra a aquest Conveni respon al compromís adquirit en el marc de les negociacions de l’Acord d’Associació amb la Unió Europa entre el Govern d’Andorra i la Comissió Europea. L’adhesió ha estat analitzada i coordinada entre el Ministeri d’Afers Exteriors juntament amb el Ministeri de Salut, el Ministeri de Finances, el Ministeri d’Economia, Competitivitat i Innovació i el Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat.

El Conveni marc de l’Organització Mundial de la Salut pel control del tabac (en endavant CMCT) es va adoptar a Ginebra el 23 de maig del 2003 i va entrar en vigor el 27 de febrer del 2005, 90 dies després d’haver estat objecte de la ratificació, l’acceptació, l’aprovació o l’adhesió de 40 Estats. En l’actualitat són 181 les Parts del Conveni (180 Estats i la UE), de les quals 168 en són Estats signataris. L’últim Estat que s’hi va adherir va ser Moçambic, el mes de juliol de l’any passat.

El CMCT és el primer tractat mundial de salut pública. Es basa en proves científiques i reafirma el dret de totes les persones a gaudir del grau màxim de salut que es pugui assolir. El CMCT fou elaborat pels països en resposta la globalització de l’epidèmia del tabaquisme. El seu objectiu és abordar algunes de les causes d’aquesta epidèmia, inclosos diversos factors complexos com la publicitat, la promoció i el patrocini més enllà de les fronteres nacionals, i el comerç il·lícit dels productes del tabac.

L’objectiu principal del CMCT és protegir el dret a la salut de les persones, en la mateixa línia que l’objectiu de l’OMS, que recerca en totes les seves accions el nivell de salut més elevat possible per a les poblacions dels Estats membres.

El CMCT fa especial èmfasi en la necessitat d’una acció coordinada entre Estats per eliminar totes les formes de comerç il·legal dels cigarrets i altres productes del tabac, en particular el contraban, la fabricació il·lícita i les falsificacions. I en aquest sentit, el CMCT determina obligacions més concretes, mitjançant mesures financeres, legislatives, executives o administratives, entre les quals cal destacar la prohibició de qualsevol tipus de publicitat, promoció o patrocini del tabac. També estableix mesures per reduir el tabaquisme, entre les quals es destaca el reconeixement de l’eliminació de tota forma de comerç il·lícit de productes del tabac com un dels aspectes essencials del control del tabac per part dels Estats part.

La proposta d’adhesió es trametrà al síndic general per a l’aprovació parlamentària i als coprínceps per a la seva informació, juntament amb els informes tècnics. Un cop s’aprovi per part del Consell General, el Conveni entrarà en vigor tres mesos més tard del lliurament del dipòsit de l’instrument d’adhesió davant el secretari general de les Nacions Unides.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada