Andorra s’adhereix al marc per a les mesures contra les males pràctiques fiscals de multinacionals

cincaAndorra s’ha adherit al marc inclusiu per a la implementació del paquet de mesures contra d’Erosió de la base imposable i trasllat de beneficis (BEPS), un acord elaborat per l’OCDE que té com a finalitat lluitar contra les males pràctiques fiscals de multinacionals. D’altra banda, el Govern també ha aprovat l’adhesió al Conveni de l’Haia en l’àmbit de la cooperació judicial en matèria civil i comercial, per alleugerir l’intercanvi d’informació que actualment es fa a través de comissions rogatòries; i s’han iniciat els tràmits per estudiar l’aprovació del Conveni de Lugano, també en l’àmbit de la cooperació judicial, però en aquest cas sobre competències judicials, reconeixement i execució de resolucions.

El Govern ha anunciat que Andorra és l’Estat número 86 que s’adhereix al marc elaborat per l’OCDE per lluitar contra les pràctiques BEPS, que vol lluitar contra les multinacionals que pretenguin desenvolupar la seva activitat en un país i tributar en un altre per aconseguir millores fiscals. El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha recordat que Andorra ja va participar al juny en una primera reunió d’aquest marc inclusiu al Japó en qualitat d’observador, perquè hi ha el compromís d’adoptar la normativa que es defineixi internacionalment per frenar aquestes pràctiques. Així, el ministre ha destacat que aquest pas referma el compromís d’Andorra de ser “un país cooperador i transparent en matèria fiscal”.

A partir d’ara, tal com ha indicat Cinca, el Principat ja podrà ser membre actiu en el grup de treball i podrà participar en les decisions sobre com s’ha d’anar abordant la implementació de les mesures. No obstant això, ha indicat que encara s’esta lluny de definir quins canvis legislatius s’hauran de dur a terme.

D’altra banda, també s’ha aprovat l’adhesió al Conveni de l’Haia en l’àmbit de la cooperació judicial en matèria civil i comercial. L’objectiu és permetre agilitzar els tràmits de cooperació entre autoritats judicials dels diferents països, ja que actualment quan s’ha de demanar informació s’ha de fer a través de comissions rogatòries que es traslladen a través del Ministeri d’Exteriors, cosa que suposa un procediment feixuc. El text ha estat tramitat cap al Consell General per tal que pugui ser ratificat.

A més, també s’ha acordat iniciar els tràmits per estudiar quins canvis legislatius s’han de fer per adherir-se al Conveni de Lugano, també en l’àmbit de la cooperació judicial, però en aquest cas sobre competències judicials, el reconeixement i l’execució de resolucions. Amb aquest conveni, es pretén que quan hi hagi resolucions en matèria civil i mercantil, les execucions que afectin un altre país puguin ser més ràpides.

Finalment, el Consell de Ministres ha enviat a tràmit parlamentari l’Acord de París com a instrument internacional contra el canvi climàtic, per tal que pugui ser ratificat. A més, la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, participarà a mitjans de novembre a la conferència d’estats que en formen part i que tindrà lloc al Marroc.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES