El Govern ha aprovat l’adhesió al Conveni internacional sobre la prohibició del desenvolupament, la producció i l’emmagatzematge d’armes bacteriològiques (biològiques) o amb toxines i sobre la seva destrucció. El Consell de ministres considera compatible el marc normatiu d’Andorra amb aquest conveni, juntament amb “la política pacífica que simbolitza la història mateixa del Principat d’Andorra”. El Conveni, vigent des del 1975, compta actualment amb la ratificació de 170 estats part.

Considerant les noves amenaces terroristes del segle XXI, el Consell de Seguretat de Nacions Unides va adoptar la Resolució 1540 (2004) i va establir un Comitè especialitzat en aquest tema, anomenat “Comitè 1540” que ara compleix 10 anys d’existència. En aquesta resolució es recorda la importància de la ratificació universal de tots els convenis relacionats amb la prohibició de les armes de destrucció.

L’Organització mundial de la salut defineix una arma biològica referint-se als agents biològics que la composen i “els efectes dels quals resultarien de la seva aptitud per a multiplicar-se en l’organisme atacat, destinats a ser utilitzats, en cas de guerra per provocar la mort o la malaltia en l’home, els animals o les plantes. Les malalties que provoquen poden ser o no transmissibles.”

Andorra es va adherir l’any 2002 al Conveni sobre la prohibició del  desenvolupament, la producció, l’emmagatzematge i la utilització d’armes  químiques i sobre la seva destrucció, però mancava adherir-se al Conveni sobre la prohibició d’armes biològiques o amb toxines.

El Principat d’Andorra és l’únic Estat europeu (i occidental) que no n’és part.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada