Andorra rep el reconeixement de ‘País amic dels drets humans’

El ministre de Salut, Carles Álvarez, ha rebut aquest divendres el reconeixement de l’organització International Solidarity for Human Rights com a ‘País amic dels drets humans’. El premi reconeix les accions dutes a terme durant el darrer any a Andorra amb motiu del 70è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans.

En la seva intervenció, el ministre de Salut ha afirmat que la Declaració Universal dels Drets Humans marca una fita en la història i que és una obligació de tots promoure’ls i protegir-los. I ha afegit que exigir aquests drets humans comporta el seu coneixement i implica una difusió en la qual tothom ha d’estar implicat.

Álvarez ha felicitat la filosofia i l’impuls que l’organització International Solidarity for Human Rights fa al voltant de l’educació sobre els principis de la Declaració Universal dels Drets Humans, valors alineats amb les polítiques educatives que s’estan duent a terme a Andorra. El titular de Salut ha narrat les accions implementades per part del Principat amb motiu de la commemoració de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Al mes de juliol del 2017 es va inaugurar el camí saludable dels drets humans; un itinerari per promoure la pràctica d’activitat física, i en el qual conflueix la promoció dels drets humans, dels hàbits de vida saludables, l’entorn natural i del patrimoni cultural. Els 30 km del camí coincideixen amb els trenta drets humans. Aquesta iniciativa també està directament relacionada amb les recomanacions de l’OMS de l’estratègia per a la salut 2020, un marc polític europeu per a la millora de la salut i del benestar.

Una altra iniciativa és la duta a terme pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària que durant tot l’any 2018 està lliurant als nounats nascuts a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell un certificat conforme el nen ha nascut l’any d’aquest aniversari. El certificat inclou els trenta articles perquè el nen i els seus pares tinguin coneixement i es familiaritzin amb els drets humans.

La Universitat d’Andorra i els centres educatius també s’han adherit a aquesta celebració amb l’objectiu de promoure i sensibilitzar la comunitat educativa, acció en la qual de forma directa l’International Solidarity for Human Rights va participar en la seva visita al Principat d’Andorra.

Altres accions que s’han dut a terme han estat la posada en circulació de 75.000 unitats de monedes de 2 euros de col·lecció amb la inscripció d’un arbre amb trenta fulles que representen els diferents drets. També s’han difós els drets al Canòlich Music Festival, acte que compta amb una gran afluència de gent jove. Finalment, el 4 de desembre es va inaugurar una instal·lació artística a la plaça de l’Hospital. Es tracta de 30 tòtems de fusta de diferents colors col·locats en línia recta, cadascun d’ells amb la inscripció d’un dels drets humans.

El ministre ha assistit a l’esdeveniment acompanyat de l’ambaixadora d’Andorra a les Nacions Unides, Elisenda Vives, i de l’artista Pere Moles. L’ISHR és una organització sense ànim de lucre establerta a Florida i la seva missió és educar sobre els principis inclosos en la Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides.

TOTES LES NOTÍCIES