Andorra reitera el suport a Ucraïna quan se celebren dos anys de l’agressió russa

La ministra Imma Tor en la seva intervenció denunciant les violacions de Rússia i Bielorússia a Ucraïna (SFG)
La ministra Imma Tor en la seva intervenció denunciant les violacions de Rússia i Bielorússia a Ucraïna (SFG)

Amb motiu de la commemoració dels dos anys de l’inici de la invasió russa a Ucraïna, la ministra d’Afers
Exteriors, Imma Tor, ha pres part aquest divendres, de forma telemàtica, al Consell Permanent Reforçat de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE). “Avui commemorem un terrible aniversari: dos anys d’agressió de Rússia contra Ucraïna, dos anys de mort i destrucció”, ha constatat Tor. La ministra ha apuntat, però, que també es commemoren “dos anys de solidaritat internacional amb Ucraïna i un inequívoc suport d’Andorra”.

En aquest sentit, ha recordat que el país s’ha alineat amb la política europea i ha imposat, per primera vegada a la seva història, sancions de caràcter econòmic a Rússia i Bielorússia. Així mateix, també ha explicat que Andorra ha donat acollida als refugiats que han arribat a Andorra fugint de la guerra facilitant la seva integració.

La titular d’Afers Exteriors ha denunciat les violacions del dret internacional humanitari a causa de la guerra i ha expressat la preocupació per les conseqüències humanitàries immediates i a llarg termini en els més vulnerables, especialment les dones i els infants. Finalment, Tor ha fet una crida per a utilitzar tots els instruments de diàleg diplomàtic per a “posar fi a la guerra” i “restablir la pau i seguretat a Europa” tot indicant que el “diàleg ha d’estar ancorat en el ple respecte del dret internacional inscrit en la Carta de les Nacions Unides i l’Acta Final d’Hèlsinki”.

El Consell Permanent Reforçat ha estat convocat pel ministre d’Afers Exteriors de Malta en qualitat de president en exercici de l’OSCE. La trobada ha aplegat un gran nombre de titulars de la cartera d’Exteriors dels estats parts de l’OSCE, així com el secretari general del Servei d’Acció Exterior europeu i la secretària general de l’OSCE.

Al Consell d’Europa, l’ambaixador representant permanent d’Andorra, Joan Forner, s’ha expressat també en el decurs d’una reunió del Comitè de ministres en què ha recordat que “Andorra ha volgut contribuir, en la mesura de les seves possibilitats, als esforços per a ajudar a Ucraïna”.

TOTES LES NOTÍCIES