Andorra registra una nova defunció per Covid-19 i ja en són 15

L'Hospital Nostra Senyora de Meritxell
L’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Foto: ARXIU

Andorra ha registrat una nova defunció per Covid-19, pel que ja són 15 els òbits per aquesta malaltia. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha actualitzat també les dades relacionades amb l’emergència sanitària amb els resultats que han arribat en les darreres hores. Així, els casos totals ascendeixen a 428, dels quals 399 són actius. Es consideren curades 14 persones.

Pel que fa a l’hospital, hi ha ingressades per aquesta malaltia 50 persones, 14 de les quals a la unitat de cures intensives (UCI) i una d’elles sense ventilació mecànica.

Els casos totals de Covid-19 entre els professionals sanitaris són 95 i 19 s’han donat entre membres de cossos especials. Al centre sociosanitari el Cedre hi ha 26 pacients positius de Covid-19, sis d’ells provinents de Salita.

ESPERANT UNA DESENA DE VENTILADORS
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat que dels malalts ingressats a l’UCI n’hi ha dos especialment greus dels que “fa por la viabilitat de la seva recuperació”, però també n’hi ha tres que evolucionen favorablement i ja estan en una fase final de ventilació mecànica, és a dir, que se’ls podria extubar aviat.

Tot i que encara hi ha capacitat de ventilació mecànica (queden 7 llits lliures) i un particular ha fet donació d’un altre ventilador que serà d’utilitat i que ha d’arribar en les properes hores, Martínez Benazet ha explicat que s’ha fet una comanda de ventiladors i que n’hi ha una desena que haurien d’arribar avui o en pocs dies. En aquest punt, el ministre de Salut ha manifestat que fins que no estiguin aquí “no m’ho crec” però quan arribin “estarem molt alleugerits”.

ESPERANT EL PUNT D’INFLEXIÓ
Martínez Benazet també ha explicat que el punt d’inflexió de la corba de contagis és proper, “no pot trigar gaire” que la corba s’aplani i comenci a baixar. En aquest sentit, ha assegurat que fa una setmana estaven preocupats perquè “es preveia el col·lapse” del sistema sanitari pel cap de setmana passat o principis d’aquesta setmana, i finalment no ha estat així.