sidaEl ministeri de Salut i Benestar ha fet un balanç amb motiu del dia mundial de la Sida (diumenge 1 de desembre) presentant les dades epidemiològiques registrades durant l’any 2012. Els objectius de la vigilància epidemiològica a Andorra són els de conèixer la incidència i prevalença dels casos de VIH i Sida. El balanç apunta que durant l’any 2012 es van notificar dos nous casos de VIH, de manera que la taxa se situa en 2,59 casos per cada 100.000 habitants, per sota de la mitja de la Unió Europea, amb 5,8 nous casos per cada 100.000 habitants.

El seguiment del ministeri de Salut i Benestar tant de la incidència com de la prevalença se centra en conèixer el nombre de persones afectades de VIH/Sida amb o sense tractament que actualment estan en seguiment mèdic en les consultes de diferents professionals mèdics del país. Al mateix temps, també pretén identificar els factors de risc.

Les fonts d’informació pel Ministeri són els metges generalistes, pediatres, internistes i ginecòlegs en exercici liberal, així com els metges internistes i pediatres que exerceixen a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, els laboratoris d’anàlisi clíniques del país, les fficines de farmàcia i la farmàcia hospitalària.

La vigilància del VIH-SIDA es basa en un sistema de declaració individual, no nominal i confidencial.

Pel que fa als dos nous casos detectats al 2012, tots dos van correspondre a homes, amb una mitja d’edat de 36,5 anys, mentre que els factors de risc van ser les relacions heterosexuals en un cas i les homosexuals en l’altre.

Al 2012, els casos de persones amb VIH o Sida eren un total de 58. D’aquests, 50 són de VIH+ (86,2%), mentre que 5 són de Sida (8,6%) i en 3 es desconeix la situació de la malaltia (5,2%). D’altra banda 35 dels casos han estat en tractament antiviraldurant l’any 2012 (60,34%).

Del total de casos de VIH o Sida, en el 62,67% dels casos la conducta de risc ha estat de tipus sexual. En aquest àmbit les relacions heterosexuals han suposat el 59,57%, 38,3% en relacions homosexuals i en 2,13% en relacions bisexuals. Altres factors de risc van ser, en el 16% dels casos, el fet de ser usuaris de drogues via parenteral. En el 5,06% dels casos se sumaven com a factor de risc la conducta sexual i les drogues. Finalment altres factors representen el 8% dels casos, i en un altre 8% es desconeix la conducta de risc.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada