sida

Amb motiu del Dia mundial de la sida, l’1 de desembre, l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut del Ministeri de Salut i Benestar fa públiques les dades corresponents a l’any epidemiològic anterior, pel que fa a la incidència i la prevalença del VIH-sida a Andorra. Durant l’any 2013 s’han notificat 5 casos d’infecció de VIH a Andorra, 4 casos d’infecció nous i 1 cas antic en que es desconeix l’any d’infecció.

Això suposa una taxa d’incidència de 5,25 casos nous per cada 100.000 habitants, valor inferior a la incidència observada pel mateix any a Espanya i França (Taxes de incidència de 7,0 i 6,1 casos nous per cada 100.000 habitants, respectivament), i per sota de l’observada a Portugal (10,4 casos nous per cada 100.000 habitants). Amb aquests casos, a Andorra hi ha un total de 65 casos de VIH-sida registrats, el 80% dels quals corresponen a homes i el 20% a dones, de manera que la prevalença dels casos el 2013 se situa en el 0,0853%.

En els darrers anys s’observa que el principal factor de risc pel que fa a la via de contagi ha estat les conducta sexual de risc, és a dir, les relacions sexuals sense protecció. Dins d’aquest factor, El 69,88% del total de casos inclosos al registre presenten com a factor de risc la conducta sexual distribuïda de la manera següent el 56,6% correspon a pràctiques heterosexuals, el 41,51% a homosexuals, i el 1,89%, a bisexuals. Dels 4 casos nous notificats aquest any, el 75% van manifestar presentar una conducta homosexual de risc.

Cal recordar que la vigilància dels casos de VIH-sida es basa en un sistema de declaració individual, no nominal i confidencial, en què participen els professionals mèdics del país, els laboratoris d’anàlisis clíniques i les farmàcies.

El darrer informe publicat a Europa (European Centre for Disease Prevention and Control/WHO Regional Office for Europe. HIV/AIDS surveillance in Europe 2013),posa de manifest que en aquesta zona la infecció del VIH continua sent un dels problemes importants per a la salut publica. Durant l’any 2013, s’han notificat un total de 136.220 casos nous de VIH a la Regió Europea de l’OMS, el que representa una taxa d’incidència 15,7 casos per 100.000 habitants. De tots els
casos notificats, 79.728 casos corresponen a casos notificats per la Federació Russa i 56.492 casos nous a l’Oficina Regional per Europa de l’ECDC/WHO (7,8 casos per 100.000 habitants).

Els mecanismes de transmissió de la malaltia varien en funció de l’àrea geogràfica, per a la Regió Europea de l’OMS el factors de risc principals han estat les pràctiques sexuals, tant les heterosexuals com les homosexuals.

El Ministeri de Salut i Benestar recorda que la prevenció de la malaltia és fonamental i que en la seva pagina web és troba disponible la informació relativa a les mesures de prevenció tant del VIH-sida com d’altres infeccions de transmissió sexual. (www.salut.ad)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada