regeneraEls impulsors del projecte Andorra Regenera han presentat la seva iniciativa als cònsols aquest dimarts per buscar la ‘implicació’ i la ‘complicitat’ de les administracions. Segons ha explicat el membre d’Andorra Regenera, Josep Maria Comes, l’objectiu és establir un model de certificació amb indicadors que valorin diferents aspectes de sostenibilitat, urbanisme, eficiència, riscos laborals, etc. Un model que Comes ha considerat que es pot aplicar a Andorra però també és exportable a qualsevol altre lloc. Els cònsols s’han mostrat ‘molt il·lusionats’ amb el projecte. De moment han demanat als comuns que proposin un edifici o espai ‘que estigui poc habilitat urbanísticament’ i al qual es puguin aportar solucions amb aquesta certificació, ha explicat el cònsol major de la Massana, David Baró. Els comuns serien, segons els impulsors, dinamitzadors i exemple de la iniciativa i podrien donar suport per ‘crear indicadors de qualitat’ i buscar un model de finançament, ha indicat Baró.

Andorra Regenera és ‘un model de gestió enfocat a la transformació del país’. Així ho ha resumit una de les impulsores, l’empresària Maria Reig. A més, serveix per fer actuacions dins d’Andorra però també es pot exportar com a model, ha apuntat.

El membre de l’equip tècnic d’Andorra Regenera, Josep Maria Comes, ha indicat que funciona amb indicadors de diferents camps: l’eficiència, la sostenibilitat, la integració amb l’entorn, l’impacte social, etc. El model es construeix a partir de puntuacions en les diferents àrees que, sumades, han d’arribar a un mínim per obtenir la certificació del projecte.

La diferència d’altres models és que es té en compte tot alhora i que es pot aplicar a qualsevol lloc del món, adaptant els indicadors. A més, exportar la idea des d’Andorra permetrà ‘donar visibilitat al país i que sigui més forta la imatge de Regenera’, ha manifestat Comes.

Els impulsors volen que els comuns siguin ‘dinamitzadors del projecte’ i que ‘donin exemple’. Encara que afirmen que les actuacions s’acaben finançant amb l’estalvi que generen, estan parlant amb els bancs per obtenir fons per poder fer ja algunes accions.

Per als comuns es tracta d’un projecte que valora l’interès parroquial de manteniment de carrers i edificis ‘cosa que el Govern no veu clar’, ha manifestat el cònsol d’Ordino, Ventura Espot. ‘Ho volen identificar per arreglar carrers i edificis perquè si això es porta a la pràctica tota Andorra hi surt guanyant, urbanísticament i amb llocs de treball’, han assenyalat els cònsols. Encara que topa amb algunes barreres com el conflicte pels entorns de protecció, han admès.

Des d’Andorra Regenera han demanat als comuns que ajudin a crear els indicadors de qualitat que han de definir la certificació i a establir el model de finançament. També que proposin un edifici, carrer o lloc ‘que estigui poc habilitat urbanísticament’ perquè puguin proposar solucions de mobiliari, calefacció o urbanisme, com ha informat Baró.