Andorra rebrà a partir de febrer vacunes de Pfizer-BioNTech a través del projecte COVAX de l’OMS

Una pilota amb xeringues punxades i dos pots de vacunes contra la Covid-19
Una pilota amb xeringues punxades i dos pots de vacunes contra la Covid-19. Foto de Artem Podrez de Pexels

El ministeri de Salut no creu que la reducció en el subministrament de vacunes a la Unió Europea per part de la farmacèutica AstraZeneca afecti Andorra. Joan Martínez Benazet indica que el projecte COVAX manté sobre la taula el lliurament de més de 26.000 dosis durant el primer trimestre. A més, a partir de febrer es preveu que el projecte de l’OMS pugui subministrar també dosis de Pfizer-BioNTech. El Govern calcula que el 22% de la població s’ha contagiat de coronavirus.

El 22% de la població ha passat la Covid-19. Així ho indica el ministeri de Salut, que dedueix que en la majoria dels casos s’ha generat immunitat. En aquest sentit, Joan Martínez Benazet ha reconegut que només amb un control serològic general es podria confirmar del cert, una possibilitat que s’ha plantejat. Ara per ara, però, es prioritzen els cribratges i el procés de vacunació.

Precisament, fins a aquest dilluns s’han vacunat més de 700 persones. S’inclouen la gran majoria de professionals i usuaris de centres sociosanitaris, personal del SAAS, metges referents i treballadors d’altres serveis de la salut. “Seguirem amb aquest ritme per poder assolir aquestes més de 1.000 persones que seran vacunades en la fase 1”, preveu Martínez Benazet.

El titular de Salut no creu que la reducció de la producció de la vacuna d’AstraZeneca, que afecta el subministrament a la Unió Europea, tingui repercussió a Andorra, que la rebrà a través de COVAX.

A partir del mes que ve el projecte gestionat per l’OMS també subministrarà a Andorra vaccins de Pfizer-BioNTech. Martínez Benazet ha recordat que les persones que s’hagin contagiat els últims tres mesos no es vacunaran perquè mantenen immunitat davant el coronavirus i ha afirmat que d’aquesta manera s’evitarà malmetre les poques dosis de què es disposa.

La situació actual no permet especificar quan s’iniciarà la segona fase de la vacunació. Tot plegat dependrà del subministrament per part dels Estats veïns.

TOTES LES NOTÍCIES