L’ambaixadora i representant permanent d’Andorra a les Nacions Unides, Elisenda Vives, ha dipositat avui l’instrument de ratificació de l’Acord de París a la seu de les Nacions Unides a Nova York. L’acord entrarà en vigor a Andorra el 23 d’abril del 2017.

Aquest acord internacional va ser adoptat a París fruit de les negociacions dutes a terme en el marc de la 21a sessió de la Conferència de les Parts del Conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, que va tenir lloc al mes de desembre del 2015 a la capital francesa, i que va comptar amb l’activa participació d’Andorra.

L’Acord de París es va obrir a signatura el passat 22 d’abril del 2016, dia mundial de la Terra, a la seu de les Nacions Unides a Nova York. El cap de Govern, Antoni Martí, juntament amb 174 representants de les Parts, van participar a la Cerimònia de signatura presidida pel llavors secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon. Fins a la data, és l’acord internacional que més suports ha obtingut en el moment de la seva obertura a signatura.

L’Acord de París va entrar en vigor el passat 4 de novembre del 2016, un cop es va assolir la ratificació d’almenys 55 parts del Conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic que representessin almenys el 55% de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle.

Aquest instrument jurídic internacional té com a objectius mantenir l’augment de la temperatura mitjana del planeta per sota dels 2 graus centígrads i tendir cap a l’1,5 graus centígrads, respecte dels nivells preindustrials; augmentar la capacitat d’adaptació dels Estats als efectes adversos del canvi climàtic, per mitjà de la promoció d’un model de desenvolupament sostenible i de baixes emissions de gasos d’efecte hivernacle; i situar els fluxos financers a un nivell compatible amb un desenvolupament sostenible de baixes emissions.

Tot i que les emissions del país només representen el 0,00112% de les emissions globals, Andorra pateix directament els efectes adversos del canvi climàtic amb un augment de temperatura de 0,20ºC per dècada i una reducció de precipitacions d’almenys 45mm per dècada. És per aquest motiu que Andorra ha volgut donar, des del primer moment, seguiment a les negociacions sobre el canvi climàtic als fòrums internacionals. El dipòsit de l’instrument de ratificació permet Andorra sumar-se als compromisos i els esforços de la comunitat internacional per fer front al canvi climàtic i esdevenir el 140è  Estat part que ratifica l’esmentat acord.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada