Andorra ratifica el conveni dels drets dels discapacitats ‘per protegir’ aquest col·lectiu

public-discapacitats-consellEl Consell General ha ratificat aquest dijous el conveni relatiu als drets de les persones discapacitades i el Protocol opcional a aquest conveni de les Nacions Unides que ha de servir com a ‘instrument jurídic’ per ‘garantir i promoure’ la protecció dels drets humans de les persones amb alguna discapacitat. Així ho ha indicat la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, en presència dels representants de les entitats que defensen els interessos d’aquest col·lectiu. Rodríguez ha destacat que aquest text fomenta el dret a l’autonomia i la inclusió social d’aquestes persones i demana als Estats que duguin a terme accions de sensibilització de la societat. Des de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), el seu president Lluís Samper, ha remarcat que permetrà incorporar el model de vida independent.

Per garantir la igualtat dels discapacitats davant la llei i promoure la seva autonomia i inclusió social, el Consell General ha ratificat el conveni relatiu als drets de les persones discapacitades de les Nacions Unides. Segons ha indicat la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, l’aprovació del text inclou mecanismes de seguiment del conveni, recollida de dades estadístiques sobre la situació d’aquesta part de la societat i la creació d’un comitè de defensa dels drets de les persones discapacitades. Rodríguez ha saludat els representants de les associacions de discapacitats presents a la sala i ha agraït la seva col·laboració.

Des del grup mixt, la consellera general Sílvia Bonet, ha considerat que és un ‘pas important en una vella reivindicació’ de les persones amb diverses capacitats. Ha de garantir una participació inclusiva d’aquest col·lectiu en la vida política i pública i evitar la discriminació en el món laboral, entre altres fites que ha citat. A més, ha opinat que és una ‘millora qualitativa’ per una educació inclusiva i perquè els mateixos afectats poden denunciar l’incompliment del conveni.

Per la seva part, la consellera general socialdemòcrata, Mariona Gonzàlez, ha afirmat que és un conveni ‘vital’ i ha mostrat la seva satisfacció perquè s’hagi ratificat aquest text com havia demanat el seu grup. Coincidint amb el Dia mundial de la Salut Mental, González ha instat el Govern a adequar la normativa andorrana en aquest àmbit.

Des de DA, la consellera general Patrícia Riberaygua, ha declarat que el text contribueix a millorar les condicions de vida dels discapacitats i que tots els països hi han de donar compliment.

Per últim, el president de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), Lluís Samper, s’ha mostrat molt satisfet de la ratificació, i ha destacat el fet que permetrà incorporar el concepte de vida independent, per tal que les persones que no es poden valdre per elles mateixes no hagin de ser forçosament institucionalitzades, sinó que puguin disposar d’una persona que en tingui cura, finançada per l’Estat. En aquest sentit, Samper ha recordat que hi ha un any de termini per adaptar la llei i quatre anys per aplicar aquesta nova possibilitat.

TOTES LES NOTÍCIES