Andorra ratifica el Conveni de les Nacions Unides relatiu al dret de les persones discapacitades

narcis-casalL’ambaixador d’Andorra als Estats Units d’Amèrica i representant permanent d’Andorra a les Nacions Unides, Narcís Casal, ha lliurat aquest dimarts a la seu de les Nacions Unides a Nova York el dipòsit de l’instrument de ratificació delConveni de les Nacions Unides relatiu al dret de les persones discapacitades i el seu Protocol opcional.

La ratificació del Conveni i el seu Protocol opcional suposa el pas definitiu al compromís iniciat el 27 d’abril del 2007 amb la seva signatura i la resposta a les demandes realitzades per part de la societat civil andorrana i d’organismes internacionals de drets humans.

El Conveni de les Nacions Unides relatiu als drets de les persones discapacitades i el seu Protocol opcional van ser adoptats per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 13 de desembre del 2006. Fins a l’actualitat, 141 Estats han ratificat el Conveni i 79 Estats el seu Protocol opcional.

Els dos textos permeten garantir i promoure el ple exercici dels drets humans i de les llibertats fonamentals de totes les persones amb discapacitats. Aquests drets i llibertats de la persona fins ara havien estat protegits de manera més general en els convenis d’àmbit internacional i el Conveni permet adaptar-los a la situació particular de les persones amb discapacitats.

El Conveni fa èmfasi en el dret de les persones discapacitades a la seva autonomia de vida i a la seva inclusió en la societat i els Estats han d’aplicar mesures en vista a la sensibilització de la societat envers la situació de les persones discapacitades.

A més, el Conveni estableix mecanismes de seguiment de la seva aplicació. En aquest sentit, els Estats parts han de posar en funcionament un sistema de recollida de dades estadístiques relatives a les persones amb discapacitats. També crea el Comitè dels Drets de les Persones Discapacitades al qual els Estats part sotmeten informes periòdics sobre les mesures que adopten per aplicar les disposicions del Conveni. Andorra haurà de lliurar l’informe inicial als dos anys de l’entrada en vigor del Conveni i després, periòdicament cada quatre anys. L’entrada en vigor dels dos textos és el 10 d’abril del 2014.

Així mateix, el Protocol opcional permet als Estats part reconèixer la competència d’aquest Comitè per rebre i examinar comunicacions presentades directament per particulars o grups de particulars sotmesos a la seva jurisdicció, o en nom seu, que al·leguin ser víctimes d’una violació per l’Estat part de les disposicions del Conveni.

TOTES LES NOTÍCIES