La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha afirmat que Andorra participarà en el procés d’examen voluntari nacional en el proper Fòrum del Consell Econòmic i Social (ECOSOC) previst per al pròxim juliol a Nova York. Ho ha fet en la seva intervenció aquest matí al Segment d’Alt Nivell de la 37a sessió del Consell de Drets Humans que se celebra a la seu de les Nacions Unides a Ginebra i que dedica el seu debat anual sobre la integració dels drets humans a l’Examen Periòdic Universal (UPR).

En la seva intervenció, la ministra Maria Ubach ha reafirmat el suport d’Andorra a l’UPR, afirmant que es tracta d’un mecanisme essencial que recorda als Estats les seves obligacions de respectar plenament els drets humans i les seves responsabilitats internacionals. Ubach ha assegurat que el Principat d’Andorra està plenament convençut de l’eficàcia d’aquest sistema i de la seva necessitat per millorar la situació dels drets humans al món, i que amb aquest objectiu, el Govern està treballant de manera transversal per respondre a les recomanacions rebudes, per a la nostra pròxima revisió periòdica corresponent al tercer cicle del UPR que tindrà lloc al 2020.

En la seva intervenció, la ministra Maria Ubach, també ha reafirmat el suport d’Andorra al Consell de Drets Humans i el compromís en la defensa d’aquests Drets. La ministra ha assegurat que el Principat d’Andorra assumeix tots els processos de seguiment i revisió implantats pel Consell, i ha renovat la invitació a mantenir els mandats dels Procediments Especials. Així mateix, la ministra ha afegit que Andorra fa tot el possible per enviar els informes puntuals als òrgans de tractats de les Nacions Unides

Ubach s’ha referit a les polítiques d’igualtat i no discriminació incloses en l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, polítiques que són per a Andorra una prioritat. La ministra ha explicat que la primera edició del premi “Olympe de Gouges” atorgat pel Ministeri encarregat del Afers Socials, es concedirà a les empreses que incloguin un pla per assegurar la igualtat de gènere a tots els nivells. També ha afegit que la igualtat de gènere és un capítol molt important en el projecte de llei sobre igualtat i no discriminació que el Govern andorrà està redactant, basant-se en el treball participatiu dut a terme en l’elaboració del Llibre blanc sobre la igualtat, creat amb l’objectiu de detectar les desigualtats que es puguin produir en la nostra societat.

La ministra ha afirmat que Andorra ha optat per abordar la problemàtica de la discriminació, des de l’educació, la formació i la sensibilització a les escoles, impartint des de la infància educació sobre drets humans. En aquest sentit la ministra ha exposat, que el model educatiu d’Andorra, amb tres sistemes públics fomenta el respecte a la diferència i que el multilingüisme en juga un paper clau.

Maria Ubach també s’ha referit a les recomanacions del UPR relatives als drets a persones amb discapacitat i a les accions empeses pel Govern amb l’adopció d’una Llei de mesures urgents, les accions d’accessibilitat a les escoles del país o les formacions impartides a l’Administració pública sobre la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat amb l’objectiu d’afavorir el tractament que s’ofereix a persones amb diferents habilitats.

En el seu discurs, la ministra ha volgut fer referència el compromís d’Andorra amb la promoció i la protecció dels drets dels infants i en els esforços dirigits en l’àmbit de la cooperació a les ajudes i programes internacionals destinats a la infància. També ha afegit el treball que es du a terme en la redacció d’ un projecte de llei sobre els drets dels infants i adolescents, que recollirà les normes legals vigents al país i que esdevindrà un nou model d’atenció i protecció dels nens i adolescents d’Andorra.

Maria Ubach ha relacionat la commemoració del 70 aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans (DUDH) que se celebra aquest 2018 amb la celebració del 25 aniversari de la Constitució andorrana aprovada el 1993, que inclou, en el seu article 5, la DUDH a l’ordenament jurídic andorrà. Ubach ha explicat davant els mandataris aplegats a la seu humanitària de les Nacions Unides com Andorra ha avançat al ritme de la resta del món en aquest text fundacional.

Així, Ubach s’ha referit a l’adhesió d’Andorra a la campanya “Stand Up for Human Rights” de les Nacions Unides i ha explicat la creació del Camí de Salut dels Drets Humans així com la iniciativa de l’Universitat d’Andorra de dedicar cadascuna de les trenta setmanes d’activitat docent a un dret humà diferent.

Maria Ubach ha conclòs parlant també de l’impacte del canvi climàtic sobre els drets humans i de com la ruptura climàtica afecta les regions més vulnerables i als drets fonamentals dels seus habitants. La ministra ha volgut reafirmar el compromís d’Andorra a la declaració del “Compromís de Ginebra als Drets Humans en el context de l’acció climàtica” i en les accions de lluita contra el canvi climàtic.

Maria Ubach es reuneix amb l’alt comissionat per als Drets Humans, amb el director general de les Nacions Unides a Ginebra i amb el ministre d’Afers Exteriors de Romania, George Ciamba

Durant la jornada la ministra ha pogut mantenir diverses reunions bilaterals. La primera amb l’alt comissionat per als Drets Humans, Zeid Ra’ad Al Hussein durant la qual la ministra ha explicat el compromís d’Andorra a favor dels drets humans i l’ha felicitat per la tasca duta a terme durant el seu mandat que finalitza durant aquest any.

Ubach també ha mantingut una reunió amb el director general de les Nacions Unides a Ginebra, Michael Moller. Durant la trobada s’ha tractat la possibilitat d’impulsar iniciatives per a la difusió dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible en el marc de l’Agenda 2030 a la societat civil andorrana a través de material educatiu. Ubach convidat a Moller a visitar el Principat durant aquest any coincidint amb la commemoració del 25 e aniversari de la Constitució andorrana i del 70e aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans.

La ministra d’Afers Exteriors també s’ha trobat amb el seu homòleg a Romania, George Ciamba, amb el qual han tractats aspectes de les relacions bilaterals i han comentat l’estat de les negociacions d’Andorra per l’Acord d’Associació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada