Andorra participarà a la Biblioteca Digital Mundial

biblioteca-mundialEl Govern ha aprovat, a proposta del ministre de Cultura, Albert Esteve, la participació d’Andorra al projecte de la Biblioteca Digital Mundial i la signatura del corresponent Conveni per tal de dur a la pràctica. L’objectiu del Govern és de contribuir a l’obertura al món per donar a conèixer les peculiaritats del país, així com la seva riquesa documental, en el marc d’un projecte d’abast mundial. Andorra aportarà una primera tria de documents que fa visible la història i les institucions del país.

En aquest sentit, s’aportaran documents fundacionals digitalitzats com el primer Pareatge o La cuestión de Andorra, que aporten dades imprescindibles sobre els orígens i costums andorrans. La Biblioteca Nacional d’Andorra i l’Arxiu Nacional d’Andorra han establert una relació de documents representatius, rellevants i de qualitat. Aquests documents responen a un discurs coherent que preten mostrar l’evolució d’Andorra fins a esdevenir un Estat independent, de Dret, Democratic i Social.

Actualment es disposa d’un total de 17 documents digitalitzats, i es treballa en la selecció i digitalització d’altres documents, que es podran incorporar en fases posteriors. Els documents seran de diferents formats com ara monogràfics, gravats, manuscrits, fotografies o cinema.

Andorra es troba representada actualment al catàleg amb l’obra Two quaint republics, Andorra and San Marino, de Virginia Wales Johnson, triada per la Biblioteca del Congres dels Estats Units, perquè ha inclòs documents, del seu propi fons bibliogràfic, relacionats amb tots els països que formen part de la Unesco.

La Biblioteca Digital Mundial és un projecte desenvolupat per la Biblioteca del Congrés dels Estats Units, en col·laboració amb la Unesco, i amb el recolzament econòmic de diverses entitats i fundacions privades. La seva missió és crear un portal a Internet amb documents representatius dels països participants, que introdueixen material de forma gratuïta i en format multilingüe, amb l’objectiu d’entendre la cultura de tots els països del món, i molt especialment els que formen part de la Unesco.